Copyright by VEGGIEBOX-HANDMADE HEALTHY & DELICIOUS FOOD

Странната лилава царевица и защо ли е полезна?

Помните ли сте първата си реакция, когато сред изобилието от плодове и зеленчуци се появи нещо, което виждате и докосвате за пръв път? Ами смесеното чувство на любопитство и лек страх (как ли пък това странно нещо ще се отрази на организма ми)? Плодове и зеленчуци от близо и далеч, с разнообразни цветове, с разнообразни форми. Всички различни от това, което сме виждали и опитвали по нашите ширини…

Сетих се за първата ми реакция, когато получих по whatsapp-a снимка на кана с лилава течност, която разливаха в чаши на чакащата на опашка пред мини сергийка на улицата. Оказва се , че това вълшебно питие е тяхна традиционна напитка Chicha Morada, която буквално може да бъде намерена на всеки ъгъл. Приготвя се от традиционната за района на Перу и Боливия пурпурна царевица.

Лилава на цвят, странна ни на вид, тя съдържа в пъти повече антиоксиданти от познатите ни шампиони боровинките. Всъщност, по-късно разбираме от местните, че качествата на тази местна храна я превръщат в мощна суперхрана, съвсем натурално произведена от природата.

Пурпурната царевица расте в перуанските Анди и в част от перуанското крайбрежие.  Освен в перуанския регион, този сорт царевица не може да бъде култивиран в нито една част на света. Лилавият цвят на растението се дължи на огромното съдържание на антоцианини. Дълбокият тъмен цвят идва единствено от този пигмент. Всички лилави, тъмно сини и черни зеленчуци и плодове ги съдържат, например боровинките, малините, черния ориз, лилавия сладък картоф, лилавия карфиол, гроздето, бъза, френското грозде, дивите къпини, черепите, сливите, патладжана и всички видове дребни тъмни горски плодове.

Според wikipedia най-много антоцианини се съдържат в лилавата царевица, която изпреварва всички, дори боровинките, със своите 1,642 мг на 100 гр. Високият процент антоцианините превръщат лилавата царевица в продукт, консумацията на който повлиява затлъстяването, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак и хипертония. Ето и моите топ факти, които успях да изровя или да ми бъдат подсказани от нашите приятели в Перу, които всъщност (заедно с прекрасния люляков цвят) ме провокираха да действам в разработването на последния ни антиоксидантен продукт – Пурпурен шоколад с лилава царевица, сини боровинки, българска роза и лек нюанс лавандула.

Според научните изследвяния и доказателства, лилавата царевица е в пъти по-силен антиоксидант от боровинките. Причината е присъствието на цианидин-3- глюкозид (който е най-мощният антиоксидант) в комбинацията с още две изключително силни киселини- хидроксибензоена киселина и протокатехуинова киселина.

Присъствието на антоцианин регулира функцията на панкреаса, следователно се регулира и секрецията на естествен инсулин. Както знаем нивата на инсулина се отнасят и до разпределението на мазнините в тялото. Балансираните нива на телесни мазнини поддържат теглото и оказват положителен ефект на усилията ни при контрол на кръвното налягане и кръвната захар. Нивата на антоцианини доказано понижават кръвното налягане значително, а редовната консумация на „лилави“ храни поддържат оптималните му нива.

Ефектът на антоцианините е тестван и в борбата срещу рака. Проучванията показват, че Перу е една от страните със сравнително нисък процент заболяваемост.

Качествата на лилавата царевица биха могли да бъдат забелязани като положително отражение и в борбата със сърдечносъдовите заболявания. Миксът от витамини, минерали и антиоксиданти са истински елексир, който поддържа сърцето ни здраво. В допълнение на това, антоцианинът поддържа кръвоносните съдове еластични, което също подпомага за по-доброто оросяване.

Изреждам ви най-важните според мен предимства, които открих и който на кратко ми описаха. В този момент се сещам и за друго нещо, което супер много ме учуди и възхити е младоликия външен вид на местните ни познати от Перу. Оказа се, разбира се, че и лилавата царевица е замесена в това да не можем да познаем възрастта им. Високото съдържание на витамин Е е това, което им дава енергия и ги прави по-активни, наред разбира се с антиейджинг ефекта. Също така, антоцианинът поддържа нивата на колагена. Тези няколко факта обясняват защо повечето перуанци са свежи, енергични и някак „изпънати“.

Четейки за лилавата царевица много ни се прииска да се опитам да я засадя и да видя какво ще стане. Помолих нашите приятели, в следващото си пътуване до Европа, да ми донесат няколко семена. Познайте какво? Оказа се, че тази царевица, с целия си химичен състав и багрила, може да съшествува само там. Засадена тук тя ще изгуби цвета си и магичния си елексир от вещества.

Но пък споделиха с мен, а сега аз с вас, типичната им рецепта за напитката, която според мен е нещо средно между отвара и чай: Слагат в голям съд 3 литра вода, няколко броя лилава царевица, няколко пръчки цейлонска канела, малко карамфил, ананас на кубчета и на кубчета 1 зелена ябълка. Това ври около час под похлупак или 50 мин на слаб огън докато всичко вътре в тенжерата омекне. След това, капака на съда се маха и ври още 15 мин докато всичко започне да се разпада. След това тази отвара остава за час на стайна темепратура. След като се охлади се прибавя сок от лайм и лъжичка мед.

Още за ползите за здравето от консумацията на пурпурна царевица, можете да прочетете тук , тук,тук. 

 

Leave a comment

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.
0