Copyright by VEGGIEBOX-HANDMADE HEALTHY & DELICIOUS FOOD

Пак помисли преди да купуш сурови бадеми от магазина

Обичам бадеми. Може би всички вие обичате бадеми, също като мен и семейството ми. Вероятно всички вие консумирате бадеми – сурови, печени, на паста, под формата на бадемово мляко. Когато реших да започна да живея здравословен начин на живот преди пет години, започнах да ям ядки, а не просто някакви ядки… сурови, органични, бадеми. Купувах ги от където ми е достъпно. Оказа се, че ги продават навсякъде и в различни пакети. Купувах си в по-големи пакети  и ги влагах в различни сурови творения  от сурови бонбони, смутита, сурови торти, правих брашно от тях, мляко, смилах ги сама на паста, какво ли не.

Тогава суровото и органичното означаваха нещо. Беше ново, някак модерно, различно, в „здравословната“ ми глава беше топ храна. Бях уверена, че консумирам  най-здравословното, най-чистото, най-най-най.. Мислех, че вземам интелигентни решения за храненето си и си мислих, че съм информирана.

Във време, в което информацията е навсякъде, заливат ни безброй статии с противоречива информация кое е здравословно и кое не е. Кое как се отразява на кръвното ни налягане, на работата на сърцето, на външния ви вид, на фигурата ни и на куп неща още. Има страшно много спам на всякакви теми и кой би предположил, че в тази ера на информация ще има толкова много заблуди. Така и аз, попаднах в фунията, която определяше изборите ми на хранене, на продукти, на начин на живот, на здраве.

Купувах сурови ядки. Започнах да закупувам пакети, на етикетите на които всичко беше наред и който заблуждаваше съзнанието ми, че съм закупените ядки са безопасни. А знаете ли, че суровите „органични“ бадеми, които намирате в магазина за здравословни храни, са токсични и могат да причинят възпълителни състояния и рак?

Обърках се. Как така са токсични? Как така сочената за една от най-здравословни храни и суровини е опасна за здравето ми? Признавам, бях много резервирана към тези твърдения, винаги съм така, особено към твърдения в отрицание на нещо, още повече като навсякъде информацията е една : яжте сурови ядки, суровите бадеми са …, и ред след ред ползи. До преди две години не знаех, че всъщност се случват естествени процеси, които могат да превърнат тези скъпи ми и любими ядки в животозастрашаващо нещо, за мен, за семейството ми…после за клиентите ми?

Признавам, веднага спрях да ям бадеми. Някак, получила и тази информация, особено  подплатена, като в моя случай чрез официални лабораторни изследвания, се чувствах все едно съм изяла тонове нещо страшно, а освен това вероятно в намерението си да дам най-доброто и здравословно нещо, съм тровила семейството и клиентите си без да знам.

Чувствах се объркана. Бях започнала тогава бизнеса ни със суровите десерти и изключително много вярвах в мечтата си да създавам здравословна алтернатива. Трябваше нещо да направя и реших да се информирам още по в дълбочина, срещах се с различни хора, които бяха във веригата от производство до пласмент и реализация на ядки. Разбрах част от нещата, които сега ще споделя с вас.

Преди години, в щатите се случил бум на салмонела. Проследили източниците и установили, че суровите бадеми са източникът на проблема. Тогава решили, че почти всички бадеми трябва да бъдат пастьоризирани. Разбира се логиката им не стигнала да търсят причината за замърсяването, а решили да „лекуват“ проблема. Решили, че чрез процес на пастьоризация ще елиминират риска от замърсяване и чрез използването на специален процес на фумигация – те все още могат да бъдат етикетирани сурови. И познайте, хората са били заблуждавани, че този процес е безопасен. Истината е обаче, че пастьоризираните ядки, сурови, „органични“ не са безопасни и не са сурови. Суровите храни са живи организми, които съдържат ензими, концентрирани хранителни вещества и имат способността да поникват. Пастьоризираните бадеми могат ли да поникнат? Пастьоризираните бадеми са мъртви бадеми. Те нямат почти никаква ензимна активност, при тях количеството нутриенти е по-малко, те не могат да поникват. Пак на пакети от щатите открих етикет „сурово“ на продукт, който е пастьоризиран. След ровене в много информация и източници изводът е, че етикет с означение, че продуктът е пастьоризиран, означава, че е претърпял някоя от следните обработки: топлинна (печене в олио, печене на сухо или бланширане), обработка на пара или чрез фумикация.  При топлинната обработка живите свойства на бадема се убиват, при ензимите си представете какъв е ефекта, мастните връзки се окисляват и се създават потенциално опасни нива на акриламид, който пък от своя страна може да доведе до рак и репродуктивни проблеми. Обработката на бадемите, по метода на фумигацията се извършва чрез токсично и опасно съединиение, нарича се пропиленов оксид. По своята същност метода на фумигация е метод за контрол на вредителите чрез използването на газообразни пестициди и не трябва да бъде опасно за човешкото здраве. Обаче проверете за какво се използва този химикал, освен за обработка на „суровите „здравословни“ бадеми. Между другото не е признат за безопасен при консумация от хора, а дори ЕС е забранил употребата му.  Можете да прочетете повече що е то пропилен оксид тук. Спомням си първия път като прочетох тези факти колко бях в паника и много объркана, както най-вероятно си и ти сега.

Бадемите, суровите и органичните, са изключително полезна храна за всеки. Добрата новина е, че сега вече знаеш, че суровите и органични, безопасни и истински полезни бадеми са всъщност много голяма рядкост на пазара. Винаги имайте предвид, че най-добре е да купувате бадеми от локални източници, които редовно изследват продукцията си. Не се доверявайте на  етикети. Не се доверявайте на търговци с огромен пазарен дял, в повечето случаи става въпрос за евтина суровина, пропътувала с кораби от някъде хиляди киломентри, често в контейнери, които нямат условия за безопасно съхранение на ядките. Често те са подложени на неблагоприятни условия на влага и достъп до въздушна среда, а това са основните стимуланти на процесите, свързани с появата на патогени. Също така, имайте предвид, че плесените, мухалите, гъбите имат отпадни продукти в следствие на метаболизма си. Те са токсични за човешкия организъм. Много внимавайте и избирайте това, което ядете. Повечето токсини не се влияят от термична обработка.

Най-вече ви съветвам да избирате внимателно консумираните от вас ядки. Без значение сурови или печени. Правете избора си мъдро и не пестете, защото става въпрос за здравето ви. Също така, ако е възможно, правете ядковото си мляко сами. Първо в тези картонени опаковки, в които най-често ще намерите в магазините т.нар. бадемово мляко, нямате добра видимост. Вътре могат да се се образували гъби и мухъл и вие да не разберете това, а директно да ги погълнете със сутришното си смути. Второ, в тези ядкови млека съдържанието на бадеми забележете какво е, също така вижте и какви други ингредиенти съдържа (то е безумно). Още един съвет, избирайте ядкови тахани от производители, които инвестират в качествена продукция и не правят компромис с цената и качеството на суровините. Има такива дори в България. Помнете, че стойността е различна от цената на продукта и сами преценявате кое е важно за вас. Същото важи и за избора на сурови десерти, барове и бонбони. Мислете в стойност, не в суми. Помислете над избора си пред марка (бранд, изграден от голям производител) с продукт, в който 80% от цената му са маркетинг, служители, опаковка и пласмент и продукт (на по-малко, бутиково производство), чиито продукт 80% е цена за суровина, а останалото за опаковка и труд.

Именно заради качеството, което искам да постигам и да предлагам и у дома, реших, че решението ми за избор на ядки винаги ще се определя не от цената, а то качеството. Постоянното четене на информация, тълкуването на лабораторни анализи и стремежа всичко, което правя да го правя добре е горивото за моя избор. Пожелавам на всеки шепа бадеми и прекрасен ден.

Leave a comment

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.
0