Рецепта за Големият Пухчо

Привет драги ни сладкожелатели,

Директно скачам на темата за най-пухкавият, на конци и много вкусен (ще видите само за какво говоря като го опитате). Още докато се пече ще точите лиги пред фурната и няма да имате търпение да го разчупите и нападнете.

Рецептата не е веган и не е „Healthy“ , но не мисля, че е възможно един Пухчо да бъде. Направен е от бяло брашно, опитвала съм го и със спелтено (пак е ок), както и смес със силно брашно и по-слабо. Ако нямате опит в месенето, са ваше спокойствие и увереност, изберете брашно с високо съдържание на протеин (поне 12%). Ако ползвате обикновено брашно просто ще трябва по0дълго време да го месите.  Също така, млякото, яйцата, манзините, всичко е добре да извадите от предишната вечер, за да бъдат еднакво темперирани на стайна темепратура. Би било добре и помещението, в което приготвяте козунака, да бъде топло, да няма течение, дори и плота ако има възможност да бъде топъл.

Пиша ви рецептата от един от домашните тефтери, нямам идея кой от къде я преписал във времето, но е много сполучлива, ще видите.

Рецепта за Големият ни Пухчо

Продукти за тестото:

120 мл прясно пълномаслено мляко, затоплено (аз използвам био козе, правила съм и с биволско)

120 гр захар (опитвала съм с кокосова, тръстикова, от фурми, разликата е в аромата)

7 гр суха мая (ползвам био)

около 650-700 гр брашно (различните брашна имат различна абсорбция , за това количеството варира, вие ще наблюдавате няколко фактора, които ще споделя по-долу и така ще действате).

Първото, което трябва да активирате маята. Става лесно, като загреете много леко млякото, но не трябва да е топло, просто леко топло, смесва се с лъжица от количеството захар, 100 гр от брашното и маята. Смесете хубаво захарта, млякото и брашното, и след това изсипете маята, разбъркайте и оставете да утрои обема си. Опитвала съм и без разбъркване на маята, пак става.

Другите съставки:

2 с.л. мед (не захаросан)

1 кора от лимон , портокал, мандарини (каквото харесвате, но от био плодове, хубаво измийте и настържете, но внимавайте да не сложите от бялата част под кората, защото горчи)

2 цели домашни яйца ХL размер (не забравайте да са със стайна температура)

3 жълтъка (и те със стайна температура)

1 с.л. ром

1 с. л. екстракт от ром

и манзините:

40 гр масло

40 гр олио

40 гр мас (която може да замените с масло)

За структурата на козунака е важно оптимално количество захар (ако е твърде много тестото става по-тежко и не може да бухне добре, някак е е така въздушно), както и различните видове мазнини (от различен произход) ,

 

Можете да сложите и махлеб, както и да си измислите комбинации с махлеб и сушени череши, сладко от вишни например. На нас много ни допада, както и в комбинация  с индрише , сладко от смокини..и разбира се домашната ни нутела (лешникова паста, какаово масло, кленов сироп). Като цяло базовата рецепта можете да я надграждате както ви фантазията ражда.

Та..Втората стъпка след като маята е активирана, е да я смесите с всички други (освен мазнините) съставки. Ще омесите хубаво средно стегнато тесто. То не трябда да е твърдо. Намаслете съд, кутия най-добре.Колкото повече месите, толкова повече конци ще има (благодарение на активирането на глутена). Аз тази стъпка я правя в Kitchen aid-a и става много добре, но ако нямате месачка можете да месите и удряте. Това е една от много приятните стъпки. После оставете на топло да втаса до утрояване на обема. Аз оставям във фурната на 35-38 градуса за 90тина мин). Пак зависи колко го месите и каква е температурата, на която втасва, но на мен толкова ми  отнема в повечето случаи.

Следващата стъпка, след като втаса, е да се вложат мазнините. Това става бавно, по малко, с търпение. Слага се малко на ръката и започвате да месите и така докато всичките мазнини се усвоят. Получава се еластично тесто, много хубаво и приятно.  Пак го затворете на топло докато утрои размера си (час час и половина отнема, но внимавайте да не превтаса, тестото само ще си покаже). Времето за втасване зависи от условията, при които втасва, колкото по-студено, толкова по-бавно).

След като втаса се дели на 2, но може и да проявите фантазия и да разледите едната част на по-малки, за малки козуначета или козуначени топки.

За класическа правоъгълна форма за козунак, трябва да разделите тестото на 3 или на 4 части и те се разтягат с пръсти, така че да се сложи плънка по избор и се затварят, така че да се оформят фитили. После се плете (можете да видите клипчета, има много идеи как, а може да питате баба или майка, ако искате да вплетете и техния опит и традиция.

Сложете сплетеното във форма за печене , която трябва предварително да подготвите като сложите хартия за печене. Става по-лесно ако намаслите стените и след това сложите хартия за печене. Завива се с фолио, покрива се за да не изсъхва. И така втасва за час.

Като втасат, не ги тръскайте, защото ще се „спихнат“ и няма да са пухкави и бухнали.

Намажете със смес от разбит жълтък, малко мляко (една лъжичка) и толкова олио, непосредствено преди да се сложи във фурната. Тя трябва да е предварително загрята на 200 градуса. Сложете бадеми или друга ухраса отгоре след като намажете много нежно със сместа за коричката.

След като сложите козунака, веднага намалете на 170 градуса. Аз пека с пара и пека 35 мин, но пак зависи колко е голям и в каква тава е. Ако нямате фурна с функция пара, можете да сложите тавичка с вода (впрочем като печете хляб също е добре да слагате вода в съд във фурната при печене. Изваждате след като излезе суха клечката за проверка.  Оставя се на решетка да изстине. Внимавайте на какво слагате, за да не се спари.

 

И 30 мин по-късно е готов за дегустация : )

За нас

Здравей! Добре дошъл във VEGGIEBOX BLOG!

Казвам се Бени. Приятно ми е да се запознаем.

В блога ще откриеш изпитани рецепти от работилницата ни, полезни съвети за избор на съставки, интересна информация за различни продукти, както и идеи за здравословни навици. 

За нас това, което правим не е просто изпълнение на рецепта и клиенти, които си оставят парите всеки ден при нас. За нас работата ни е повече от която и да било сума, защото тя е удоволствие и начин на разбиране на прекрасна част от жизнеността ни. Храненето за нас е сила, енергия и любов, а качествения подбор на съставки е ключовия елемент за успешен вкусен и полезен продукт. 

Надяваме се след време да бъдете част от нашето семейство, а рецептите и съветите ни-  част от вашето. 

Пожелаваме ви полезно и ползвотворно четене. 

С обич: Бени.

Още публикации

Безплатна доставка при покупки на стойност 100 лв.

Нашите специални предложения

100% натурални. Био съставки. Без добавена захар, рафинирани продукти и палмово масло. Без оцветители, ароматизанти, консерватни и стабилизатори. Вкусни и здравословни.

Copyright 2019 © All rights reserved​

Made with ❤ with Veggiebox