Как и къде се отглежда Свежата спирулина?

Привет на всички, които заедно с нас откриха страхотната Свежа спирулина. Привет и на тези, които все още се колебаят да поръчат едно бурканче и са предубедени към вкусовите и качества.

Приятели, ще ви разкажем за това специално растение, как и къде се отглежда, защо е неизменна част от менюто вкъщи, защо го препоръчваме и на вас и какво точно стои зад уникалните му свойства.

Много от вас знаят, че по професия и природа съм инженер. Може би за това всичко, в което има иновации, технологии, концепция за бъдещето, потенциал за висока ефективност не остава незабелязано от мен, още повече ако е профилирано в хранително-вкусовата, към която имам особен интерес и афинитет. Именно за това ще ви разкажа за перфектен пример за симбиоза между високите технологии и върхови постижения в сферата на биотехнологиите и едно от най-древните и примитивни растения – синьо-зелено водорасло.

Както вече подчертах, в ерата на непрекъснатия напредък и развитието на иновациите, възобновяемите суровини стават все по-важни. Един от тези материали са водораслите. Използват се в храните, в добавките, в козметиката, за възстановяване на водата и във фармацевтичната индустрия. Ето и няколко общо-информативни изречения за синьо-зелената спирулина.

Синьо-зелените водорасли са сред най-примитивните форми на живот на Земята. Тези растения са прости прокариотни организми, съставени от център с нуклеиновата киселина и мембранка с багрило (хлорофил). Спирулина са многолетъчни и нишоковидни синьо-зелени водорасли, които в последните години придобиват значителна популярност в индустрията за здравословно хранене, като славата им се дължи най-вече на високото съдържание на протеин и букет от лесноусвоими минерали. В търговската мрежа най-разпространени са капсулите със спирулина, както и спирулина на прах. Те се отличават със специфичен вкус и аромат, който не се харесва на голяма част от потребителите.

Характеристиките на спирулината в последните десетилетия предизвикват все по-голям интерес от страна на изследователи и инженери. С развитието на биотехнологиите, отглеждането на тези специфични високо-хранителни организми е възможно да бъде контролирано и с гарантирано качество на продукта.

Но как се отглеждат висококачествени водорасли?

Най-чистият, високоефективен и лесен метод за индустриално отглеждане на спирулина е отглеждането в стъклен фотобиореактор. Централният елемент на тази система е стъклена тръба.  В нея се осъществява култивирането и жизнения цикъл на растението. В тази среда то получава абсолютно всички важни необходими грижи, оптимални условия и хранителни вещества, за да може да живее и да се размножава.

За да се осигури добро хранене на спирулината в биореакторите се имплементира хранителна среда, която е подготвена изцяло от минерали соли. За да расте и развива пълноценно, трябва да бъдат осигурени оптимални температурни условия, светлина, качество на водата, хранителни вещества, източници на въглерод, pH  на средата и още няколко специфични фактора.

За да се култивира и реализира чист продукт е необходим ежедневен мониторинг и контрол на средата. Производственият цикъл на биомасата от спирулина се осъществява в рамките на 7-10 дни. Стриктното спазване на процесите на хранене и размножаване, постоянният контрол и внимание към всеки момент от развитието на растението, са предпоставка за висококачествен краен резултат и продукт.

А ето какво открих, че се случва в България?

Оказа се, че не спим и има будни от нас, които действат, решителни са и инвестират в нещо интересно и иновативно, въпреки спецификата на растението, неговия сравнително кратък жизнен цикъл и срок на годност като краен продукт.

В България има ферма за свежа спирулина. Намира се в село Каменар, община Поморие и е първата в България по рода си. Разполага с последно поколение фотобиореактори, които осигуряват отличните условия за добив на спирулина. Разбира се, методът на култивиране е от изключителна важност, но за да бъде крайният продукт с максимално качество е необходимо всички процеси във връзка с обработването и пласмента да бъдат безкомпромисни.

Именно педантичното отношение към всеки детайл ни впечатли и признаваме е мотивацията ни да разказваме за този продукт. Първо важен компонент е водата. Тя преминава през тройна филтрация, вкл. през активен въглен и UV лампа. Подлежи на постоянен контрол. Следващият компонент е хранителната среда, за която вече споменахме, че е изцяло от минерални соли, които осигуряват доброто хранене на растението и благодарение на които то развива потенциала си. Ежедневен контрол на процеса на растеж, както и мониторинг на всеки елемент от производствената линия.  След 7 дни се случва „беритбата“ на растението. Чрез щадящи процеси на добив и преработка се получава краен продукт със запазени всички ценни качества на спирулината. Опаковката е изключително прецизна. Пастата се дозира в стъклени бурканчета и се поставя в специално разработена термоопаковка, която запазва продукта охладен и свеж през целия процес на доставка. Доставката се извършва експресно, максимум до 24 часа от добива.

 

Уникален продукт според нас. И ето защо го препоръчваме и консумираме най-редовно:

 1. Няма гаден вкус и мирис. Това бе причината едва сега спирулината да бъде част от менюто на семейството ни. До сега под нито една комерсиална форма не успявахме да я „въвлечем“ в хранителния си режим въпреки томовете изчетена литература и всички доказателства за полезните и свойства. Лесно се адаптира към всяка рецепта, оцветява приятно в зелено, много отива с всичките ни любими смутита, дипове, пасти и във всякакви кулинарни експерименти. За сега сме консумирали единствено в сурово състояние, за да не бъдат убивани част от хранителните и вещества.
 2. Харесва ни това, че тази ценна и функционална храна е с ясен произход. Българска, сертифицирана, контролирана. Отгледана чисто в съвременна иновативна система, по най-добрия начин. Краен продукт, които е произведен прецизно и под висок контрол на качеството. Липса на консерванти и примеси – какво по-добро от това. Къс срок на годност и идеална дозировка, за да стигне съдържанието на бурканчето идеално за препоръчителния срок на консумация.
 3. Високо съдържание на лесноусвоим протеин между 60 и 70% в суха маса, с всички 8 незаменими аминокиселини. Живата форма прави продукта с пъти по-висока биоусвоимост.  Ниско съдържание на калории и холестерол. Най-високо съдържание на уникалния син пигмент фикоцианин и богатство на зелен хлорофил. Най-високо съдържание на антиоксиданти и каротиноиди.  Един от най-богатите източници на GLA (съединение открито в майчиното мляко) и други полиненасителни мастни киселини. Органичен извор на множество витамин и особено на витамини от група В, провитамин А, витамин Е, биотин, филиева киселина. Изключително съдържание на макро и микроелементи – желязо в пъти повече от телешкото и калций в пъти повече от млякото, богатство на магнезий, фосфор, калий, манган, мед, цинк, молибден и др. 8 жизненоважни аминокиселини: изолевзин (за оптимален растеж на мускулните тъкани), левзин (За по-добра мозъчна функция), метионин (за оксидантна и радиационна защита и контрол на теглото), треонин (за поддържане на еластичността на съединителната тъкан и възстановяване при наранявания), триптофан (за регулиране нивата на невротрансмисеера серононин, който бори безсънието и депресията ), валин (за стимулвация на менталния и физически капацитет).
 4. Със своите хранителни свойства, Спирулината подпомага болните и страдащите (а и служи за превенция) с качествата си на функционална храна:
  • Захарен диабет – улеснява контрола на кръвната захар
  • Астма –улеснява дихателните проблеми и действа противовъзпалително
  • Нефрологичен синдром
  • Спомага за детоксикация
  • Желязодефицитна анемия. Силен източник на лесно усвоимо желязо
  • Нарушения на стомашно-чревния тракт
  • Регулира перисталтиката
  • Хормонални дисфункции
  • Спомага процесите в организма
  • Действа превантивно и имуностимулиращо
  • Преобръща процесите на стареене, отпадналост и хронична умора
  • Дава енергия и тонус
  • Стимулита и тонизира ума
  • Подобрява външния вид на кожата
  • Регулира и подобрява работата на сърцето
  • Подобрява сексуалната активност
  • Силен активатор на метаболизма
  • Силен детоксикатор
 5. Това, в което ние се уверихме след консумацията на Спирулина вече почти 2 месеца всеки ден е, че тя:
  • Повишени показатели на желязото и общия хемоглобин
  • Подобрена кръвна картина
  • Повишени енергийни нива и добро настроение
  • Благоприятно въздействие върху перисталтиката и храносмилателния тракт
  • По-добър сън и елеминиране на хроничната умора

Със сигурност допринася и за доброто здраве на нерната система, мозъка и костите, благодарение на своя състав.

Все пак, ако успеете да преборите предубеждението в себе си, тази прекрасна зелена храна многократно ще ви се отблагодари за предоставеното доверие.

 

Свали безплатна книжка с рецепти от тук.

За нас

Здравей! Добре дошъл във VEGGIEBOX BLOG!

Казвам се Бени. Приятно ми е да се запознаем.

В блога ще откриеш изпитани рецепти от работилницата ни, полезни съвети за избор на съставки, интересна информация за различни продукти, както и идеи за здравословни навици. 

За нас това, което правим не е просто изпълнение на рецепта и клиенти, които си оставят парите всеки ден при нас. За нас работата ни е повече от която и да било сума, защото тя е удоволствие и начин на разбиране на прекрасна част от жизнеността ни. Храненето за нас е сила, енергия и любов, а качествения подбор на съставки е ключовия елемент за успешен вкусен и полезен продукт. 

Надяваме се след време да бъдете част от нашето семейство, а рецептите и съветите ни-  част от вашето. 

Пожелаваме ви полезно и ползвотворно четене. 

С обич: Бени.

Още публикации

Безплатна доставка при покупки на стойност 100 лв.

Нашите специални предложения

100% натурални. Био съставки. Без добавена захар, рафинирани продукти и палмово масло. Без оцветители, ароматизанти, консерватни и стабилизатори. Вкусни и здравословни.

Copyright 2019 © All rights reserved​

Made with ❤ with Veggiebox