Как да се грижим за восъчните опаковки?

Привет на всички,

от скоро можем да се похвалим с успешните ни домашни опити по майсторенето на опаковки за многократна употреба. Как можете да си направите и вие, скоро в някой от следващите постове.

Постарали сме се да имате алтернатива веднага и можете да поръчате восъчните опаковки на български старт ъп, които са преминали през лабораторни изследвания и са доказано безопасни при контакт с храна.

Ако вече имате такива восъчни кърпички у дома или сега сте в еуфорията след тяхното откриване, едно е ясно – трябва да знаете как да се грижите за тях, за да може те да предпазват и съхраняват храната ви, а не обратното.

Както става много пъти ясно, добрата храна се нуждае от добра грижа. Здравословната храна е на първо място безопасната храна. За това и начина на съхранение е един от основните, за да можем да разчитаме всеки момент на добри хранителни и вкусови качества.

Аз съм от поколението, което за съжаление, е израсло с домакинското фолио. Не си представям какво ли щяхме да правим без него. Поразпитах възрасни роднини и се оказа, че доста от тях все още във времето използват за завиване просто памучни платове, с които опаковат резен продукт или покриват купа. (впрочем ако някой от вас има информация по темата за съхранението на продукти в миналото, когато индустриалните битови консумативи не са били така разрпостранени, ще се радваме да прочетем и споделим с другите читатели).

Днес интересен феномен, от който сме вдъхновени и ние у дома, е восъчната опаковка. При правилна грижа и употреба тази опаковка ще бъде годна за съхранение на продукти повече от година. Как всъщност да направим така, да я почистваме надеждно, без да увредим восъчния слой?

Много е бързо и лесно. Просто трябва да изплакнем със студена или хладка вода, да измием ако е необхододимо с препарата ни за ръце или съдове, да изплакнем обилно, да забършем и оставим да изсъхне, и готово.

снимка:abeego.com

Стъпка 1: Трябва да се уверите, че водата, с която ще миете опаковката е студена или леко хладка. тествайте с ръка и преценете. В никакъв случай не трябва да бъде топла и гореща, защотот восъкът ще се разтопи. Също така нещо също толкова основно: ДРЪЖТЕ ОПАКОВКИТЕ ДАЛИЧЕ ОТ ИЗТОЧНИЦИ НА ТОПЛИНА (печки, микровълнови, радиатори), защото пак рискувате восъкът да се стопи.

Стъпка 2: Ако имате лепкави остатъци от храната или упорити трохи, който трябва да премахнете от опаковката, може леко да изтъркате восъчната опаковка, за да се отървете от досадния остатък. Използвайте ръката си или търкайне, заедно с малко  сапун (уверете се, че е без алкохол, защото алкохола разгражда съставките на покритието), като се уверите, че не е твърде грубо – само малък натиск ще свърши работата.

Стъпка 3: Подсушете восъчната опаковка с кърпа или сложете някъде за кратко, но не забравяйте да избягвате топлината.

Стъпка 4: Съхранявайте опаковката в чиста, прохладна зона и се наслаждавайте отново и отново и отново на нейните свойства.

Аз съхранявам нашите восъчни опаковки навити една в друга в чекмеджето, където до скоро беше мястото на обикновеното фолио, дори за сега е и в неговата кутия (скоро трябва да направя промяна и в това). Можете да съхранявате опаковката си в кутии, кошници или където е най-удобно за вас. Не забравайте само да пазите от топлина (между другото не оставяйте опаковките и опаковани в тях храни в гореща кола в слънчев ден, сещате се защо).

Още нещо, което трябва да знаете е , че с времето восъчните опаковки се оцветяват, потъпмянват и се износват. Износването е доказателството за добре свършената работа.

Пожелаваме на всеки да има търпението да направи тази малка, но всъщност голяма промяна в дома си. На мен, признавам си, ми беше много трудно в началото. Имах предубеждения, имах известни притеснения, но с времето човек вижда, че няма от какво да се притеснява и това е един от най-добрите му избори.

Ето и линк с восъчни кърпи и компекти, в случай, че решите и вие да имате.

За нас

Здравей! Добре дошъл във VEGGIEBOX BLOG!

Казвам се Бени. Приятно ми е да се запознаем.

В блога ще откриеш изпитани рецепти от работилницата ни, полезни съвети за избор на съставки, интересна информация за различни продукти, както и идеи за здравословни навици. 

За нас това, което правим не е просто изпълнение на рецепта и клиенти, които си оставят парите всеки ден при нас. За нас работата ни е повече от която и да било сума, защото тя е удоволствие и начин на разбиране на прекрасна част от жизнеността ни. Храненето за нас е сила, енергия и любов, а качествения подбор на съставки е ключовия елемент за успешен вкусен и полезен продукт. 

Надяваме се след време да бъдете част от нашето семейство, а рецептите и съветите ни-  част от вашето. 

Пожелаваме ви полезно и ползвотворно четене. 

С обич: Бени.

Още публикации

Безплатна доставка при покупки на стойност 100 лв.

Нашите специални предложения

100% натурални. Био съставки. Без добавена захар, рафинирани продукти и палмово масло. Без оцветители, ароматизанти, консерватни и стабилизатори. Вкусни и здравословни.

Copyright 2019 © All rights reserved​

Made with ❤ with Veggiebox