Любимите хрупкави бадеми

Хрупкави, здравословни и засищащи-бадемите са мали лакомства, които са полезни за здравето и са популярни от векове в различни части на света.

Знаете ли, че бадемите всъщност не са истински ядки. Всъщност бадемовата ядка е семе, което е затворена в твърдите плодове на бадемовото дърво. Бадемите принадлежат към семейството на кайсиите, сливите, черешите, прасковите и нектарините.

Бадемите носят максимално полза за здравето ни когато не са обработвани, не са преминали през термична обработка и овкусяване или обработка с пропилен оксид. Важно условие да бъдат съхранявани при определени условия, за да не се развиват микроорганизми, мухали и гъбички в тях.

Ползите за здравето от вкусните хрупкави бадеми:

Подпомага регулирането на нивата на колестерола

Консумацията на бадеми не само помага да се намалят нивата на лошия холестверол в тялото, но и също така предотвратява окисляването му, което може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Помага за подобряване здравето на сърцето

Освен за регулиране на нивата на лошия холестерол, бадемите спомагат и за подобряване на здравето на сърцето чрез увеличаване на количеството на антиоксиданти в кръвта, което подобрява кръвния поток.

Намалява риска от рак на гърдата

Според последните проучвания може да намали риска от рак на гърдата до 2-3 пъти.

Помага за регулиране на нивата на кръвната захар

Бадемите са отличен източник на магнезий, минерал, който обикновено е в дефицит при хора с диабет тип 2. Изследователите са установили, че увеличаването на нивата на магнезии в организма може да помогне за подобряване на инсулиновата резистентност при диабетици.

Помага за загуба на тегло

Бадемите са с ниско съдържание на въглехидрати, но с високо съдържание на фибри и протеини, което  помага за увеличаването на ситостта и намаляване на приема на калории. Проучванията показват, че бадемите могат да псомогнат за подобряване на метаболизма, да намалят обичколката  на талията и да повлияят в процеса на общо редуциране на мастната тъкан.

Помагат за стомашно-чревното здраве

Тъй като бадемите са отличен източник на фибри, те могат да бъдат полезни за подобряване на храносмилателната функция и насърчаване на движението на червата. Те имат отличен пробиотичен ефект, който може да стимулира растежа на добри бактерии в червата ни.

Други свойства на бадемите, които оказват положително въздействие върхи организма ни.

В допълнение, бадемите осигуряват значително количество хранителни вещества, дори в малки дози, бадемите са идеална храна. Ето и някои от витамините и минералите, които съдържат:

Витамин Е 

Шепа бадеми осигурява около 37% от препоръчителния днввен пример на витамин Е, котио е мастноразтворим актиоксидант и помага за предпазване на клетките от действието на свободните радикали.

Магнезий

Шепа бадеми доставят 19% от препоръчителния дневен пример на магнезии, който играе решаваща роля в процеса на детоксикация на организма ви. магнезият е необходим съшо така и за правилното функциониране на мускулите, нервите, храносмилатено и проиводството на енергия.

Калий

Бадемите съдържат голямо количество калий, което помага за балансирането на електро-химичните процеси в тялото. Този минерал спомага за правилното мускулно съкращение, регилира телесната течност, предава нервни импулси, понижава нивата на кръвно налягане и кръвна захар.

Калций

Бадемите са отличен източник на калции, който помага за укрепването на костите и забите.

Манган

Шепа бадеми съдържат около 32% от препоръчителните дневни нужди от манган, минерал който насърчава правилното формиране на ръкани и кости, който участва в метаболизма на въглехидратите и е важен за абсорбцията на калций, както и за регилиране на кръвната захар.

Селен

Бадемите са добър изтоник на селен, който може да помогне за засилване на имунната система и е важен при борбата с хроничните заболявания. Този минерал подпомага функцията на щитовидната жлеза, предотвратява детската ястма и повишава мъжката плодовитост.

Как да притогвите и консумирате бадемите?

Най-вкусни са печените бадеми. Те обаче са с ниска хранителна стойност, в сравнение със суровия вариант, тъй като процеса на печене уврежда хранителното им съдържание и намалява количеството на ценни мастни киселини и аминокиселини.  Въпреки това, ако предпочитате понякога да се насладите на печени бадеми, най-добре е сами да изпечете сурови и по възможност органични бадеми, вместо да купувате изпечени в опаковка. Това ше вии позволи да контролирате съдържанието на сол, добавени мазнини, глутен и други добавки, и ще направи вашите бадеми точно по вашия вкус.

Идея как да изпечете бадемите:

Печете за 10-12 мин в предварително загрята на 175 градуса фурна и внимавайте за цвета им, който е хубаво да бъде леко кафеникав.

В случай, че предпичитате бадемите без люспа, има два варианта да я махнете. Първият вариант е чрез бланширане. За минута залейте с гореща вода бадемите, така че да ги покриете. След мунута шоково ги охладете в студена или ледена вода. Отцедете, подсушете и механично премахнете ципата. Вторият вариант е чрез накисване. Накиснете бадемите за поне 8 часа във вода, в която прибавете лъжица оцет или лимонов сок. Така ще помогнете на инхибиторите да се освободят и ядките да станат по-лесно усвоими за тялото ви. След като покиснат няколко часа , отцедете и подсушете. Премахнете люспата и консумирайте бадемите в рамките на до 2 максимум 3 дни, разбира се при съхранение в хладилник.

Обелените бадеми, особено тези, за които сте избрали варианта за дълго киснене, можете да използвате за направата на домашно бадемово мляко.

 

 

 

 

 

 

За нас

Здравей! Добре дошъл във VEGGIEBOX BLOG!

Казвам се Бени. Приятно ми е да се запознаем.

В блога ще откриеш изпитани рецепти от работилницата ни, полезни съвети за избор на съставки, интересна информация за различни продукти, както и идеи за здравословни навици. 

За нас това, което правим не е просто изпълнение на рецепта и клиенти, които си оставят парите всеки ден при нас. За нас работата ни е повече от която и да било сума, защото тя е удоволствие и начин на разбиране на прекрасна част от жизнеността ни. Храненето за нас е сила, енергия и любов, а качествения подбор на съставки е ключовия елемент за успешен вкусен и полезен продукт. 

Надяваме се след време да бъдете част от нашето семейство, а рецептите и съветите ни-  част от вашето. 

Пожелаваме ви полезно и ползвотворно четене. 

С обич: Бени.

Още публикации

Безплатна доставка при покупки на стойност 100 лв.

Нашите специални предложения

100% натурални. Био съставки. Без добавена захар, рафинирани продукти и палмово масло. Без оцветители, ароматизанти, консерватни и стабилизатори. Вкусни и здравословни.

Copyright 2019 © All rights reserved​

Made with ❤ with Veggiebox

Бързи и лесни рецепти със свежа спирулина