Лош до последната капка…фруктозо-глюкозен сироп във всяка хапка

Според Wikipedia високо фруктозният царевичен сироп (HFCS), известен също като глюкозо-фруктозен, изоглюкозен и глюкозо-фруктозен сироп, е подсладител от царевично нишесте. При произвдоството на конвенционален царевичен сироп, нишестето се разпада на глюкоза чрез ензими. За да се получи HFCS, царевичният сироп се обработва допълнително чрез глюкозоизомераза, за да се превърне част от неговата глюкоза в фруктоза.

Като подсладител HFCS често се сравнява с гранулираната захар, но предимствата на производството на HFCS над захарта са, че той е по-лесен за употреба и по-рентабилен. Има дебат за това дали HFCS представлява по-голям риск за здравето от други подсладители.  (източник: wikipedia)

В днешни дни има недостиг на захар. Свръхпроизводството на сладкарски изделия като понички, бонбони, сладки напитки и др. , както и конкуренцията, широкото разпространение и движение на храни и стоки обославят нуждата от влагане на евтина суровина, която да доставя необходимите вкусови характеристики на храните и да ги прави по-привлекателни за консуматора. Кой не обича сладичко?  А още по-добре ако то е по-достъпно и по-евтино за крайния клиент. И така употребата на евтина суровина като фруктозо-глюкозен сироп нараства пропорционално на нарастването на производството на хранителни стоки.

Вероятно не е тайна, че захарта не е добра за нас и че крие редица опасности, които са научно доказани като въздействия върху тялото ни. Според някои резултати, редовната употреба на захар може да причини по-големи вреди на тялото ни дори от употребата на цигари.

Фруктозо-глюкозният сироп и по-специално преработената фруктоза допринася за развитието на синдрома на затлъстяване и инсулинова резистентност, като дори темпа на развитието им е по-бърз дори в сравнение на развитието при консумация на обикновена захар.

Консумацията на преработена фруктоза води до следните нарушения:

 • Инсулинова резистентност
 • Нарушен толеранс към глюкоза
 • Високи нива на инсулин
 • Високи триглицериди
 • Високо кръвно налягане

Консумацията на фруктозо-глюкозен сироп допринася за натрупване на мазнини в черния дроб и увеличава натрупването на опасни липопротеини по стените на кръвоносните съдове, което е предпоставка за състояния като инсулти и инфаркти.

Въпреки, че консумацията на фруктозо-глюкозен сироп и изделия, които го съдържат се увеличава, рекламите на изделия продължават, рафтовете в магазините изобилстват от изделия, а децата ни и ние като родители продължаваме нехайно да купуваме и да консумираме тази сладка отрова.

Инсулиновата резистентност…

Основен проблем при диабета е инсулинът, по-специално инсулиновата резистентност. При консумация на фруктозо-глюкозен сироп този показател се увеличава, което влошава състоянието на болния. В случай, че сте в преддиабетно състояние, коснумацията на съдържащи фруктозо-глюкозен сироп храни със сигурност ще доведе до имунен отговор и организма ви ще се поддаде на болестта.

Освен това, установено е, че преработената фруктоза прави реакции с протеинови молекули, в следствие на което се образуват токсични крайни продукти. Този процес нарушава функционирането на молекулите в тялото ни, а токсините, които са краен продукт на процеса играят важна роля при развитието на усложнения от диабета, като например нарушения на сърдечно-съдовата система, бъбреците и очния апарат.

Трябва да се има предвид и още един факт, когато говорим за риск от консумация на фруктозо-глюкозен сироп трябва да се има предвид две основни неща. Първото е, че това вещество води до пристрастяване. Дори и малки дози, ден след ден предизвикват организма ви да потърсите поредната храна, която да задоволи неистовото желание за сладко. Второто основно нещо е, че тази фруктоза е скрита в изключително много храни, почти в цялото продуктово разнообразие от сладки, солени и преработени храни, което повишава риска от консумацията и респективно от развитие на заболяване.

Когато говорим за диабет, разбира се не може да бъде обвиняван само фруктозо-глюкозния сироп като фактор, който въздейства. Рисковите фактори за съжаление са още няколко: наследственост, затлъстяване, заседнал начин на живот, нездравословна диета, високо кръвно налягане и холестерол. Представете си когато някой или няколко от тези фактори се комбинира с консумацията на фруктозо-глюкозен сироп какъв би бил резултатът?

Всъщност има нещо, което всеки от нас може да направи, за да не попада в този омагьосан кръг, от който почти никой не се измъква без сериозни последици.

Опитайте да елиминирате това, което влие на всички гореописани състояния. Елиминирайте фруктозо-глюкозния сироп от менюто си. Така със сигирност ще елиминирате поне три от  рисковите фактори затлъстяване, висок холестерол и високо кръвно налягане.

Храни, които биха помогнали в борбата ви с диабета

Вероятно всеки от вас е попадал на списък с храни, които биха помогнали за лечението на диабет. Много сайтове и книги съветват за употребата на конкретни храни, билки и вещества, за да може болестта да не се развива. Всъщност има нещо, което е най-просто и едновременно най-сложно. И това е борбата с волята. Волята да внимаваш като потребител и коснуматор. Да внимаваш за наличието на фруктозо-глюкозен сироп и на преработена глюкоза. Това е първото нещо, което е необходимо да промениш в диетата си, ако искаш да имаш положително въздействие върху болестта или просто да превантираш това състояние.

Необходимо е пълно и окончателно спиране на всички напитки, преработени храни и всякакви евтини боклуци, които можете да намерите по рафтовете в магазините и веригите. Опитвайте се да избирате натурални, естествени суровини, които в домашни условия да превръщате в качествена и питателна храна, която да трупа позитиви за здравето ви.

Споменах напитките, повечето от тях съдържат захар, фруктозо-глюкозен сироп или подсладители, които в някои случаи са в пъти по-опасни от преработената фруктоза. Избягвайте содата, газираните напитки, плодовите сокове в кутии, натуралните сокове и всички напитки, които могат да крият риск от скрити съставки.

По отношение на преработените храни, избягвайте ги и тотално ги елиминирайте възможно най-скоро от менюто си. Освен фруктозо-глюкозен сироп, те често пъти съдържат консерванти и добавки.

Влияние на фруктозо-глюкозния сироп върху метаболитния синдром

Метаболитният синдром не е конркетно заболяване а клинично състояние, предизвикано от няколко рискови фактори като коремно затълстяване и инсулинова резистентност, което излага хората  на повишен риск от кардиовескуларна болест и развитието над диабет. Това състояние се обославя от съвкупност от фактори, които се обославят главно от начина на живот и качеството на храната. Метаболитният синдром не засяга конкретен орган, а цялото тяло. Най-очевадните признаци, които не могат да бъдат пренебрегнати и които служат за маркери на това състоение са абдомилното затлъстване (затлъстяване около талията), повишени нива на триглицеридите и HDL холестерол, повишени стойности на артериално кръвно налягане и висока кръвна захар на гладно.

Развитието на метаболитния синдром зависи пряко от качеството на консумираната храна, веществата от които тя е изградена, начина на обработка на суровините и крайния резулат от преработка.

Фруктозо-глюкозният царевичен сироп е един от главните фактори за появата, развитието и последиците на метаболитния синдром. Това клинично състояние е пряко свързано с инсулиновата резистентност, в следствие на която мазнините в кръвния поток са увеличени, а това води до клинични изяви и физиологични изменания в кръвоносната система, което от своя страна рефлектира върху стойностите на кръвното налягане и кръвната захар.

Застрашената ни имунна система

Проблемите, късаещи имунната ни система в последните десетилетия са се увеличили значително. Астма, сенна хрема, екземи, хранителни алергии, множествена склероза и други болести са във възход.

Има нещо, което също се е увеличило драматично през последните години и това е използването на фруктозо-глщкозен сироп и други скрити в храните захари. Това не е случайно. Захарта по начало е един от най-големите врагове на имунната система. За пример посочвам веднага реакцията на тялото при консумацията на 100 грама преработена захар (което е същото количество, което се съдържа средно в една кутия газирана напитка), която може да намали способността на белите кръвни клети да атакуват микроорганизмите с блозо 40%. Всъщност захарта подтиска имунната система в продължение на часове след консумацията и. Имуноблокиращият ефект на захарта започва след по-малко от 30 минути след консумацията и може да продължи до 5 часа, което можете да си представите колко време е  и вашето тяло през това време е напълно незащитено.

Следователно, при консумацията на фруктозо-глюкозен сироп, имунната ви система е „офлайн“ за дълъг период от време, оставайки го по-податлив на микроби, вируси и паразити, които го атакуват. Ето защо ключов начин за укрепването на имунната система е избягването на храни със съдържание на фруктозо-глюкозен сироп и  преработена захар.

 

От кои храни да се пазим?

Храни със  съдържание на фруктозо-глюкозен сироп и преработена захар:

 • Газирани и безалкохолни напитки
 • Разнообразни печива
 • Бонбони
 • Консвервирани плодове
 • Сладка и конфитюри
 • Крекери
 • Дресинги и сосове
 • Млечни продукти

В допълнение, фруктозо-глюкозен сироп може да бъде добавен и в други преработени храни. Обикновено на етикета са посочени като „овкусители“, например на етикетите на супи, сухи миксове и сосове. Зад тези общи понятия като „овкусители“ или „подправки“ могат да се крият и други скрити захари, което прави вашия избор и преценка още по-трудни. За това, видите ли такива продукти, с подобно описание и етикетиране, имайте предвид, че най-вероятно се касае за продукт с фруктозо-глюкозен сироп или преработени захари.

Как да се предпазим от пазаруването на продукти, съдържащи в етикета си или скрити преработени захари?

При всички случаи най-ефикасния метод за превенция от консумация на храни, съдържащи преработени захари и фруктозо-глюкозен сироп е приготвянето на храна у дома от натурални, непреработени, некоснвервирани, свежи, пресни и по възможност органични суровини. Намерете местни ферми и малки производства, които да ви снабдяват с продукти от биодинамично земеделие и фермерски продукти от качествени суровини.

Когато все пак се наложи да отидете до магазина, избягвайте да пазарувате и не пазарувайте сода, газирани напитки, плодови сокове и други. Избирайте вместо тях вода и/или цели плодове, които да направите на сок или смити без добавена захар. Когато сте в магазина четете етикета. Той ще ви насочи в съдържанието, но имайте предвид, че все пак трябва да запомните понятията „фруктозо-глюкозен сироп, инулин, исо глюкоза, сироп от тапиока, царевичен сироп, фруктоза, плодова фруктоза. Не купувайте и избягвайте индустриалните кетчуп, сосове, печева, сладкиши, дресинги. Всички те съдържат преработени захари и преработена фруктоза.

В заключение, има много голямо разнообразие от прясна, свежа и пълна с нутриенти храна, която чака да бъде включена в седмичното ви меню. Забързания начин на живот и постоянните оправдания няма да ви доведат нито до здрав дух, нито ще ви дадат възможност да се наслаждавате дълго на здраво тяло. Не чакайте да се случи проблем и да възникне нещо, застрашаващо живота и здравето ви, и тогава да търсите начини за промяна. Превенцията е най-мощната защита, най-сигурният метод да бъдеш далече от опасностите. Никой не е застрахован от бъдещ проблем, но всеки може да направи така, че да се чувства по-здрав, с повече енергия и настроение и да се чувства щастлив и доволен. Тази перспектива е къде-къде по-добра и мечтана от това, човек да се лекува след като е чул диагнозата.

Надявам се всички да сте здрави и да давате добър опит от първо лице на децата си.

 

източник на някои факти: www.mercola.com

За нас

Здравей! Добре дошъл във VEGGIEBOX BLOG!

Казвам се Бени. Приятно ми е да се запознаем.

В блога ще откриеш изпитани рецепти от работилницата ни, полезни съвети за избор на съставки, интересна информация за различни продукти, както и идеи за здравословни навици. 

За нас това, което правим не е просто изпълнение на рецепта и клиенти, които си оставят парите всеки ден при нас. За нас работата ни е повече от която и да било сума, защото тя е удоволствие и начин на разбиране на прекрасна част от жизнеността ни. Храненето за нас е сила, енергия и любов, а качествения подбор на съставки е ключовия елемент за успешен вкусен и полезен продукт. 

Надяваме се след време да бъдете част от нашето семейство, а рецептите и съветите ни-  част от вашето. 

Пожелаваме ви полезно и ползвотворно четене. 

С обич: Бени.

Още публикации

Безплатна доставка при покупки на стойност 100 лв.

Нашите специални предложения

100% натурални. Био съставки. Без добавена захар, рафинирани продукти и палмово масло. Без оцветители, ароматизанти, консерватни и стабилизатори. Вкусни и здравословни.

Copyright 2019 © All rights reserved​

Made with ❤ with Veggiebox