Как да запазим хляба с квас за по-дълго

Привет на всички, които обичат уханието и вкуса на истинския хляб. Мнозина от вас приготвят в домашни условия прекрасен уханен с хрупкава коричка хлебец, който набързо свършва преди да е изстинал. Други пък  предпочитат удобството да поръчат хляб с квас от някоя специализирана пекарна и да се наслаждават на разгръщащия му вкус няколко поредни дни.

Опитът показва, че консумацията на хляб се повишава когато печем хляб в домашни условия. Миризмата на прясно изпечен хлебец е неописуема и завладяваща. Тя изчерпва търпението ти и при първа възможност, която хлябът вече е вън от горещата фурна си склонен с парче сирене и вкусен домат, или с масло и шарена сол да отчупиш едно парче. Тогава хлябът, то е ясно, почти не стига за вечеря или едва остава за другия ден.

Как да съхраним хляба с квас по-дълго?

Закупуваме хляб от хлебарницата. Вече изстинал, нямаме тази настървеност да го изядем веднага. Ще започна с идея, която можете да използвате още в процеса на пазаруване.

Хлябът, както всяко изделие, има своя жизнен цикъл, който започва от още от посяването на зърното. Процесът започвка със селектиране на семената и обезпаразитяването им, след това, отглеждане на зърното, озряване, събиране, съхранение, лющене, отново съхранение, смилане и вариант съхранение или ваирант влагане директно в печиво .

Квасът прехожда хляба. За него е небходимо време, внимание, търпение и умения. Приготвя се основно от вода и брашно, като непрекъснато се следи процес на захранване и размножаване  на микроорганизмите, на които разчитаме по-късно да активизират процеса на ферментация на хляба.

Брашното се избира вминателно. То трябва да е добре съхранявано, да няма примеси и химични добавки, тъй като микроорганизмите са чувтвителни на добавки и биха могли да загинат при среща с някои. Водата и солта са следващите важни компоненти.

Няма да се спирам на останалите процеси по замесване, ретардация, втасване, изпичане и т.н. на хляба.

Започвам разказа си от неговото изстиване, за да продължа със съхранението му.

Хлябът трябва да бъде изстинал перфектно, на естествена вентилация и температура, без да бъде насилван за това. Трябва добре да е отпочинал за няколко часа преди да бъде вложен в торба или плик.

В идеалния случай най-добре е още при самото пазаруване да имате идеята да сложите хляба си в памучна чанта и памучен плат, за да може хляба да „диша“. Найлоновите еквиваленти не са удачен вариант, тъй като той задушава хляба, може да предизвика изпотяване а от там и условия за образуване на патогенни микроорганизми. Помнете, че влагата и топлината стимулират развитието  на мухъл и плесен.

Ако имате няколко хляба, увийте всеки един в памучна торба или кърпа и съхранявайте на хладно. Добре е това да е не хладилник. Хладилникът ще втвърди хляба ви допълнително. Хубаво би било ако имате кутия, която се затваря херметично, която подсигурява хладно и тъмно пространство за хляба. Правилното съхранение в този случаи повелява вентилиране на хляба няколко пъти на 24 часа.

Друг вариант е съхранение на хляба във фризер, но това е вариант за дългосрочно съхранение. Пак увивате в памучна кърпа или торба и слагате във фризера.

ТРИК ЗА ПРЕСЕН ХЛЯБ

Понякога ни се иска да хапнем топъл и мек хляб. Обаче имаме запазен или купен от предишен ден хляб с квас.

Хлябът никога не е „свеж“ за дълго. Най-хубавият хляб се яде охладен, около 2 до 6 часа след изваждането му от фурната. След това кората ще стане мека и люспеста, или суха и крехка, или просто твърда и жилава – в зависимост от типа хляб и старостта на хляба. Ако не сте от хората, които имат късмета да живетя в близост до пекарна и всеки ден да се наслаждавате на прясно изпечен хляб, можете да възпроизведете този момент на блажество чрез повторно изпичане на хляба във фурната ви у дома. Процесът се изпълнява изключително лесно, но е необходимо време.

Изненадващото е, че е небходимо същото време като за изпичане на хляба от сурово тесто, макар и при по-ниска температура. Също така е необходимо време за охлаждане на хляба, обикновено трябва да оставите поне за час да се охлади, защото нишестетата в него се нагряват и за да се върнат в предходното си състояние и да станат по-добре смилаеми, трябва хубаво плавно охлаждане. Следователно, ако прибегнете към вариант на повторно печене трябва да имате няколко часа за изпичане и охлаждане преди да сервирате хляба.

Също така е необходимо време за хляб да се охлади отново. Горещият хляб, подобно на луда настилка, не е всичко, на което е напукан. Нишестетата, когато се нагряват, се връщат в първоначалното си състояние и са по-малко смилаеми, така че трябва да го оставите поне един час да се охлади. Това означава, че ще трябва да вземете хляба си във фурната няколко часа, преди да се нуждаете от него.

За да се възползвате от тази технология е необходимо да загреете фурмата на  200 ° C. Намокрете кората на хляба от всички страни. Печете хляба на средата на фурната за около 30-50 мин, в зависимост от размера на хляба, като задължително го контролирате и от време на време проверявате. Принципът е следният: за хляб до килограм печете 30-40 мин. За по-голям хляб 40-50 мин.

Ако хлябът, който ще изпичате повторно е замразен, трябва да го размразите и след това да изпечете. В този случай няма нужда от напръскване.

ИДЕИ ЗА ОСТАРЯЛ ХЛЯБ

Ако имате хляб, които е останал и нямате идея да го „съживявате“ с гореописания метод, можете да направите следните неща:

Първият вариант е да го изсушите мн добре и от него да направите галета.

Вторият вариант е да го нарежете на тънко и да направите домашни крекери/брускети. Можете да овкусите със зехтин и с подправки по ваш вкус.

Третият вариант е да си направите кротони. Може отново да експериментирате с подправки и зехтин или да ги оставите натурални. Ще бъдат идеално допълнение към крем супа или за мезе за биричка.

Това са общите съвети в няколко абзаца. Надявам се да сме дали полезни насоки и да се наслаждавате по-дълго на хляб с квас.

Нашият опит показва, че един хляб, който е 900 грамов стига за нашето домакинство за седмица. Съхраняваме го в памучна торба и на хладно и тъмно. Вентилирам от време на време. Не съм виждала мухъл. Винаги ми е приятен на вкус. Впрочем пак да кажа, вкусовите качества на хляба се променят ден след ден и той всеки ден е различен. Най-вкусен ни е на 3-4 дни. Полезните му качества не изчезват във времето, така че не се притеснявайте, че старият хляб с квас е негоден. Негоден е само ако е развил мухъл или плесен.

Добър апетит от нас и до скоро.

 

За нас

Здравей! Добре дошъл във VEGGIEBOX BLOG!

Казвам се Бени. Приятно ми е да се запознаем.

В блога ще откриеш изпитани рецепти от работилницата ни, полезни съвети за избор на съставки, интересна информация за различни продукти, както и идеи за здравословни навици. 

За нас това, което правим не е просто изпълнение на рецепта и клиенти, които си оставят парите всеки ден при нас. За нас работата ни е повече от която и да било сума, защото тя е удоволствие и начин на разбиране на прекрасна част от жизнеността ни. Храненето за нас е сила, енергия и любов, а качествения подбор на съставки е ключовия елемент за успешен вкусен и полезен продукт. 

Надяваме се след време да бъдете част от нашето семейство, а рецептите и съветите ни-  част от вашето. 

Пожелаваме ви полезно и ползвотворно четене. 

С обич: Бени.

Още публикации

Безплатна доставка при покупки на стойност 100 лв.

Нашите специални предложения

100% натурални. Био съставки. Без добавена захар, рафинирани продукти и палмово масло. Без оцветители, ароматизанти, консерватни и стабилизатори. Вкусни и здравословни.

Copyright 2019 © All rights reserved​

Made with ❤ with Veggiebox

Бързи и лесни рецепти със свежа спирулина