Мотивационно начало на начин на живот с минимални отпадъци

У дома все още не живеем с нулев отпадък.

Защото познайте какво? Това не се случва за една нощ. Това е едно от начинанията, за които трябва не само нагласа, но и много мотивация, много постоянство и изключителна лична причина.  Става бавно, ден след ден, следващо и следващо усилие. Още повече, че светът, който ни заобикаля масово е изграден от шумкащи опаковки, найлонови пликчета, торбички, пластмасови опаковки и какво ли още не за бита, което генерира отпадък.

Четем за различни практики и известни личности, които демонстрират живот с нулеви отпадъци. Истината е, че този дълъг процес не става току така. Не е въпрос само на покупка на сет с атрибути, а е нещо, което първо трябва да осъзнаем и да моделираме в главата си.

И така, ако сте решили да промените нещо толкова генерално в живота си, ето и няколко ключови съвета и неща, които е добре да направите преди да се хвърляте в покупки на каквото и да било.

НАМЕРЕТЕ СВОЯТА ЛИЧНА ПРИЧИНА

Намерете отговори на въпроса „Защо искам тази промяна“. Много от хората, независимо от естеството на промяната, към която се стремят, подценяват началото на процеса и не отделят време да отговорят на въпроса „Защо“ с лична причина и аргументи. Така крайният резултат със сигурност ще бъде толкова посредствен и успешен, колкото и първоначалните усилия за отговор на един кратък, но основен въпрос. За едни от вас причината може да бъде глобалните климатични промени, бурите, това, че в морето има тонове пластмаса или сте сърфист, който кара сред отпадъците на околните. Може причните да бъдат чисто финансови, като например цената на найлонова опаковка за еднократна употреба. Трети пък биха намерили най-силна мотивация в здравен аспект,  химичният състав на тези опаковки, токсините и като цяло влиянието на употребата им върху здравето ни. Всеки различно би приел за свой мотив, но е важно както в началото да бъде дефиниран отговор, така и с времето да се връщате към този отговор и да намирате нови и нови аргументи, за да може да продължавате тази промяна. С времето този процес ще бъде все по-лесен и неусетен.

ОЦЕНЕТЕ ВАШИТЕ ОТПАДЪЦИ

Достатъчно е да надникнете в кошчето за смет, за да видите каква е реалността, в която живеете. Ако се поразровите ще откриете торбички от зеленчуци и плодове, тарелки от някакви продукти, пласмасова опаковка от хумус, опаковка от пълнозърнест ориз, опаковка от сирене или кашкавал, бутилка от вода, шише от шампоан и др.

Ние у дома направихме следното. За експеримент разделихме физически в два различни коша растителни от други отпадъци. Така най-добре се вижда на кои продукти трябва да се наблегне в бъдеще и да се потърси решение за елиминиране на опаковките от тези продукти.

ОТКРИЙТЕ МЕСТАТА И ПРОДУКТИТЕ, КОЙТО МОЖЕТЕ ДА ЗАКУПИТЕ  БЕЗ ОПАКОВКА

Това могат да бъдат малки магазинчета за варива, зърнени, ядки и брашно. Може да бъдат специали малки локации, предлагащи храна в опаковка, която вие ще занесете. Това е на първо място пазара, където можете сами да поставите плодовете и зеленчуците във ваши торбички и кошници. Помислете за малка ферма или магазинче, от което да взимате млечни продукти в стъклени бутилки и в собствени кутии. Избирайте продукти, които са в стъкло или метал, между другото ще откриете, че те са много по ресурсоефективни от вариантите на готов продукт в малка пластмасова разфасовка.

 

ВИНАГИ НОСЕТЕ В СЕБЕ СИ СГЪНАТА ПЛАТНЕНА ЧАНТА

Така ще елиминирате разхода найлонова торба от супермаркета, която веднага след експлоатация ще хвърлите в боклука. Монетата, която бихте използвали за закупуване на тази торбичка можете да съхраните в буркан. Ще се учудите още след няколко дни колко парички иначе щяха да са в кошчето.

ПЛАНИРАЙТЕ ПАЗАРУВАНЕТО СИ

Планирайте не само списъка с продуктите си, но и времето, в което посещавате пазара и магазина. Опитайте се това да е време, в което сте настроени и спокойни за това. Планирайте какви продукти ще закупите и какви съдове и колко платнени торбички ви трябват. Така, отивайки в магазина ще бъдете организирани и ще знаете кое в кое да сложите максимално бързо и без никакви пликчета и опаковки.

В НАЧАЛОТО НЕ ВИ СЪВЕТВАМ ДА ПОМИСЛИТЕ НА ТЕМА КОЗМЕТИКА

Не защото не е важна тема и не защото няма алтернатива, а тази част от пазаруването е най-сложна, тъй като това са готови субстанции и не всеки може да си ги направи вкъщи ( пък и няма настройката за което).

Но важното е всеки да направи своята малка крачка и да не дава парите си на вятъра за боклук, който не само се разгражда в рамките на много години, а и това са продукти, без значение колко от тях имат сертификат за контакт с храни, които отделят токсини и други вредни химикали.  Звучи ми и на мен крайно, но истината е такава. Те са ефтини за производство, леки и за това предпочитани от всички без да има политика и начин на мислене.

 

Ние у дома прохождаме в процеса. Стараем се и истината е, че отначало срещнах трудност в убеждаването на половинката ми по отношение на това решение. Той все още гледа странно и скиптично. Понякога подигравателно. Но уважава старанието ми и усилията ми. Вече вижда и че е в пъти по-разумно.

Ние не сме типичният пример за средностатистическо семейство, тъй като поради естеството на работата ни винаги имаме насипни суровини, които използваме и у дома. Също така не пазаруваме и във вериги ежедневно, но и да го правим го правим за определни продукти. Лошото е, че във веригите малките найлонови пликчета са безплатни за клиентите.

 

Вкъщи вече разделяме боклука на две, за да установим къде имаме проблем. За сега сме сменили сламките: използваме за многократна употреба бамбукови и стоманени. В хладилника бурканите за сухранение са вече 80% от пространството. Остава ми да въведа платнените торби за съхранение на плодове и зеленчуци. Взимаме домашни яйца в опаковки за многократна употреба. Млечните продукти са в насипен вид, киселото мляко е домашно подквасено в стъклен буркан. Всички зърнени са съхранени в стъклени буркани в шкафа. Ползваме кошници и торби за пазаруване за многократна употреба. Това, в което имаме трудност са шампоаните, перилните и почистващи препарати и козметиката (която добре, че е много малко).  Но много път, мотивация и отговори на „Защо“ ни чакат.

 

 

 

 

 

 

 

 

Надяваме се и у вас да настъпи промяната и да бъдете заобиколени от по-малко боклуци. Пожелаваме ви пълни бурканчета със спестени от найлонови торби парички.

Чао от мен,

Бени.

За нас

Здравей! Добре дошъл във VEGGIEBOX BLOG!

Казвам се Бени. Приятно ми е да се запознаем.

В блога ще откриеш изпитани рецепти от работилницата ни, полезни съвети за избор на съставки, интересна информация за различни продукти, както и идеи за здравословни навици. 

За нас това, което правим не е просто изпълнение на рецепта и клиенти, които си оставят парите всеки ден при нас. За нас работата ни е повече от която и да било сума, защото тя е удоволствие и начин на разбиране на прекрасна част от жизнеността ни. Храненето за нас е сила, енергия и любов, а качествения подбор на съставки е ключовия елемент за успешен вкусен и полезен продукт. 

Надяваме се след време да бъдете част от нашето семейство, а рецептите и съветите ни-  част от вашето. 

Пожелаваме ви полезно и ползвотворно четене. 

С обич: Бени.

Още публикации

Безплатна доставка при покупки на стойност 100 лв.

Нашите специални предложения

100% натурални. Био съставки. Без добавена захар, рафинирани продукти и палмово масло. Без оцветители, ароматизанти, консерватни и стабилизатори. Вкусни и здравословни.

Copyright 2019 © All rights reserved​

Made with ❤ with Veggiebox

Бързи и лесни рецепти със свежа спирулина