Концепцията и началото

С времето и хората човек намира своята среда, амплоа на развитие, интереси, дейности, които му носят радост и удоволствие, а развитието им един ден ще му донесе не само удовлетворение, но и реализация. Със силно чувство си мечтаехме да създадем нещо, което има едничката цел да променя съдби и нагласи, да бъде опора в борбата с отрицателен навик и да бъде стимул за промяна. Решихме да развием бизнес идея, реализация на нашата мечта, в която да вплетем концепцията и идеалите ни за здравословно хранене.

Времето, в което живеем. Движението на стоки и суровини, полуфабрикати и пакетирани храни, дългите вериги на доставка от производителя до клиента, липсата на доверие в производството и в крайния продукт, занижения контрол и проверка на качеството, опасните вещества, които се влагат в храните, които достигат до нас и децата ни, са основните причини, които ни провокираха преди време да предприемем смелата стъпка да бъдем основатели на VEGGIEBOX. Името е просто име. Не сме зад идеята за веганство, не сме от крайните вегетарианци, нямаме и подобни възгледи. Съвсем на друго място е фокусът ни и сега ще разкажем и за него.

Просто е. Решихме да създадем производство, което да бъде на една ръка разстояние от всеки, който е решил да бъде наш клиент и последовател. Та храната, според нас, е интимна. Тя е нещо лично, към нейния избор, към съставките и, към начина на приготвяне трябва да има лично отношение. Държим да познаваме клиентите си, да знаем техните особености, здравословни проблеми,с които се борят. Държим да познаваме техния проблем с храненето в семейната среда, нагласата им за промяна, мотивацията им, начина им на мислене като потребители. Държим нашите клиенти да имат желание за промяна, да имат осъзнат проблем и да са почувствали моралната нужда да не се поддават на съвременната масова индустрия, която произвежда бързи хранителни продукти, но с огромен въпросителен относно качеството, суровините, допълнителните добавки и т.н.

Най-вероятно, читательо, вече си в темата ни и си разбрал, че мисията ни е различна. Не пишем толкова дълги редове за друго, освен за да разбереш, че наистнина ни пука за теб. Интересува ни как се храниш ти, как храниш детето си, как си представяш здравето на всички в семейството ти след време и най-вече се надяваме за теб пожеланието „Да сме живи и здрави“ не означава нещо, което пада отгоре, без да положиш усилия.

Темата за здравословно хранене е ширококоментирана. Всеки втори сайт и периодично в публичното пространство се повдигат различни теми по въпроса, за да се обърне внимание на общестовото, че пробем има. Проблемът е в храненето ни, в навиците ни, в суровините, в стоките, които се предлагат, в маркетинга и лъжите.

Децата ни се хранят масово с боклуци. Ние, възрастните, изграждаме чрез примера си този модел на хранене. Нека го кажа направо, с мързела си, с оправданието си за липса на време, с хилядите причини, с които всеки ден отлагаме личната си промяна на закостенелите и залегнали във времето отрицателни хранителни навици, с тези и още неща създаваме болно общество с проблеми във времето. Хората масово нямат култура на хранене, нямат знания и не искат да имат.

Храненето е важно за качеството на живот и важно за всеки етап от развитието ни. Особено важен е периода преди зачеване, храненето на двамата родители и техните хранителни навици. След това в периода на бременноостта и поспренеталния период, когато основна храна на бебето трябва да бъде кърмата. Този забравен и нежелан от много майки начин да изхранват децата си е първия основен проблем в храненето им на по-късен етап. Следва ранното захранване и остарелите разбирания, съветите от преди 30+ години. Проблем, в основата на който са повечето алергии и хранителни непоносимости. Записването на общесвтена кухня, вместо с малко старание и подбор на продукти да направиш нещо качествено и хранително на невръстното си дете, което дори лишаваш от избора да се храни здравословно. Следваща практика е в момента, в който може да седи и да държи в ръката си нещо за хрупане подаването му на различни пакетирани храни-зрънчо, солети, гризини и пликове с какво ли не. Навик за хранене, който детето придобива още ненавършило годинка. Следва захранването с каквото семейството яде- саламчета, сиренца, колбаси, пържени храни, бял хляб и какво ли не разнообразие. Абсолютно грешно по отношение на качество на храненето и още по-правилно в посока изграждане на нездравословни навици. А децата растат, отиват в обществени заведения, където, поне в България, ситуацията (за сега) е с изключително занижен контрол, с изключително големи изключения по отношение дори на разписаните правила. Често децата ни са хранени с тестени изделия, поемат голямо количество мая, мазнини, имитиращи продукти, много калории и пресни плодове и зеленчуци с ниско качество (за сметка на цената). Това е следващият проблем във веригата, а мълчанието на родителите, тяхното поведение не спомагат за решаването му.

Тези и други проблеми са предпоставка за развитие на здравословни проблеми у децата ни. Тези, нашите деца, които утре трябва да бъдат активни хора и да създават здраво поколение. Тези, дето сега се търкалят и им е тежко да тичат, да скачат и да играят. Тези, същите, които нямат търпение да си купят поредната газирана напитка, да хапнат бургерче, да пийнат енергийна напитка, да хапнат пица от близкия фаст фууд, на който има огромна опашка себеподобни.

Скъпи читательо, представи си тези деца, дори сега да нямат диагностицирани метаболитни проблеми, автоимунни заболявания и проблеми с обмяната (въпреки, че те са факт), помисли си какъв здравен статус ще имат след 10-20 години с тези навици? Ами след 30? Какви деца ще отгледаме сега? Какви деца ще възпитаме и с какви навици?

Обикновено пращаме децата си на училище, в стремежа си да се развиват и да придобиват нови знания и умения, с които да израстват като хора и специалисти. Защо сме толкова преамбициознни в едни аспекти, а сме толкова безхаберни в други?

 

Именно поради всички тези основни въпроси преди време решихме да не мълчим. Смятаме всичко това за огромен обществен проблем и въпреки, че сме наясно къде точно се намираме в обществената йерархия и къде е нашето местообитание, решихме да създадем това, което днес наричаме Работилницата. Това е пространство, дейността на което се развива във времето. Производството ни е  легализирано и под контрола на Българска Агенция по Безопасност на Храните. С времето опитът ни растеше и днес работим с 90% органични суровини с биологичен произход, голяма част от тях български. Изключително сме щастливи и доволни от производството на всяко едно изделие. В него прилагаме всичките си знания и успешни практики, изключително много старание, любов и отношение, за да сме сигурни, че даваме в ръцете на нашите приятели-потребители най-доброто , на което сме способни към този момент.

В Северозападна България, в най-изостаналия икономически район и регион с демографски проблеми, нашата концепция живее. Тя диша, развива се, расте. И всеки ден, всяко усилие посвещаваме на нашето дете, на твоето, на всички. Искаме да бъдем пример, да бъдем сила и опора на всеки, макар и в малкия град, макар и там където няма никакво разнообразие от стоки и всеки различно мислещ е сочен с пръст, ние да сме там, в нашата Работилница, готови да дадем от това, с което храним и нашето дете.

 

 

 

 

За нас

Здравей! Добре дошъл във VEGGIEBOX BLOG!

Казвам се Бени. Приятно ми е да се запознаем.

В блога ще откриеш изпитани рецепти от работилницата ни, полезни съвети за избор на съставки, интересна информация за различни продукти, както и идеи за здравословни навици. 

За нас това, което правим не е просто изпълнение на рецепта и клиенти, които си оставят парите всеки ден при нас. За нас работата ни е повече от която и да било сума, защото тя е удоволствие и начин на разбиране на прекрасна част от жизнеността ни. Храненето за нас е сила, енергия и любов, а качествения подбор на съставки е ключовия елемент за успешен вкусен и полезен продукт. 

Надяваме се след време да бъдете част от нашето семейство, а рецептите и съветите ни-  част от вашето. 

Пожелаваме ви полезно и ползвотворно четене. 

С обич: Бени.

Още публикации

Безплатна доставка при покупки на стойност 100 лв.

Нашите специални предложения

100% натурални. Био съставки. Без добавена захар, рафинирани продукти и палмово масло. Без оцветители, ароматизанти, консерватни и стабилизатори. Вкусни и здравословни.

Copyright 2019 © All rights reserved​

Made with ❤ with Veggiebox