Ползите за здравето, които изпитах върху себе си, от консумацията на какаови зърна

Може би много малко от вас ще ме разберат, но не обичат шоколад. Не си спомням някога да съм купувала за себе си и не помня моментите на наслада, за които другите говорят. Но пък сега ще споделя моят ритуал за консумация на „шоколадово“ творение.

Знаете ли какво е супер храна? Освен, нашумяло определение за някои групи храни, то всъщност е събирателно понятие за храна с високо съдържание на антиоксиданти, витамини, минерали и съединения, които повишават устойчивостта на тялото, забавят стареенето и имат изключителни ползи за човешкия организъм. Списъкът е дълъг, всяка географска ширина и континент имат свои местни храни със свойства на суперхрани.

40 пъти повече антиоксиданти от сините боровинки се съдържат в какаовите зърна. Представящ ли си? Цели 40 пъти. Съдържат се 43,6 милиграма флавоноиди на грам. Флавоноидите са част от най-мощната група антиоксиданти, позната ни като групата на полифенолите. Какаото е една от най-богатите на полифеноли храни в света. В пъти по-богато на антиоксиданти в сравнение с червеното вино и чая.

Всъщност колко от вас знаят какъв е пътят на какаовите зърна и как се превръщат в шоколадов елексир? Какаовите зърна се намират в какаовите плодове, които растат върху какаовото дърво. Оптималните условия за отглеждането на тези дървета са в дъждовните гори, където намират баланс между хранителни вещества, влажност и достатъчно слънце. Отглеждат се от местното население на Мексико, Централна и Южна Америка. Първо дърветета се подрязват. Гледах видеа, които показват начините на „ашладисване“ и облагородяване на какаови дървета. Дърветата добре се почистват от издънките и не след дълго започва цъфтеж. Красиви, много красиви и нежни цветчета украсяват какаовото дърво, над 6 хиляди цветчета за година и то само върху едно дърво.

После какаовите плодове започват да се образуват и да нарастват във времето. И така докато достигнат максималния си размер и започнат да се оцветяват характерно. Много са красиви. Какаовото дърво започва да дава плодове едва след 6-тата си година, разбира се има хибридни видове, които раждат и на 3-тата година.

След това какаовите плодове се чупят и от вътре се изваждат какаовите зърна. Те са доста по-различни от това, което всички познаваме. Те се поставят в охлаждащи контейнери, в които ферментират за няколко дни. За мен бе изумително това, че течността, която се отделя при ферментацията на какаовите зърна, т.нар. какаов сок един вид много прилича по свойства на оцет или сок от кисело зеле, получен в следствие на естествена ферментация. Изключително полезна и любопитна течност, която мечтая да опитам.

След това преминават през процес на естествено изсушаване. След това се разстилат на слънце и в рамките на няколко дни са вече готови. След това на тези какаови зърна могат да се случат различни неща. Едното е да бъдат премахнати люспите, да бъдат изпечени и блендирани на фина какаова маса, която в последствие може да бъде превърната в шоколад. Другият сценарии е просто да бъдат насипани в чувал и да бъдат изпратени на хора като мен, които имат собствен ритуал за консумация на какаови сърна.

Любимият момент на чоплене на люспата и после момента на хрупкавост когато ги схрусквам. Натурални. Леко горчиви на вкус и леко стипчиви. В този момент спирам и не мисля за колко са полезни, колко са антиоксидантите и колко е желязото в тях. Тогава истински се наслаждавам на момент, в който няма захар, има само истински какаов вкус.

Хранейки се с тях получавам миинерали като калий, фосфор, магнезий, калций.  Какаовите зърна съдържат също така витамини като тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат и витамин В6, Е и К. Също са добър източник на цинк, желязо и натрий, като същевременно осигурява на тялото енергия, въглехидрати, протеини и диетични влакна. Съдържа 0 холестерол.

Освен това съдържа кофеин, витамин Е, витамин К и мастни киселини. Това е смес от мононенаситени мазнини като олеинова киселина и наситени мазнини, а именно стеаринова киселина и палмитинова киселини.

Научните доказателства с категоричност твърдят, че какаото подобрява еластичността на кръвоносните съдове, поддържа оптимални нива на кръвно налягане, намалява холестерола, участва с глюкозния метаболизъм, като повлиява инсулиновата резистентност. Повлияват се състояния като астма, депресия и диабет. За всичко това обаче не мога да твърдя от първо лице, за щастие. Зная обаче, че със сигурност че нито една храна не е панацея, която прави чудеса за ден или два. Умерената, но редовна консумация със сигурност допринася за всички благоприятни състояния на духа и тялото. За това, препоръчвам на всеки сутрин, докато изброява своите благодарности за деня, да си хапне и няколко какаови зърна.

 

За нас

Здравей! Добре дошъл във VEGGIEBOX BLOG!

Казвам се Бени. Приятно ми е да се запознаем.

В блога ще откриеш изпитани рецепти от работилницата ни, полезни съвети за избор на съставки, интересна информация за различни продукти, както и идеи за здравословни навици. 

За нас това, което правим не е просто изпълнение на рецепта и клиенти, които си оставят парите всеки ден при нас. За нас работата ни е повече от която и да било сума, защото тя е удоволствие и начин на разбиране на прекрасна част от жизнеността ни. Храненето за нас е сила, енергия и любов, а качествения подбор на съставки е ключовия елемент за успешен вкусен и полезен продукт. 

Надяваме се след време да бъдете част от нашето семейство, а рецептите и съветите ни-  част от вашето. 

Пожелаваме ви полезно и ползвотворно четене. 

С обич: Бени.

Още публикации

Безплатна доставка при покупки на стойност 100 лв.

Нашите специални предложения

100% натурални. Био съставки. Без добавена захар, рафинирани продукти и палмово масло. Без оцветители, ароматизанти, консерватни и стабилизатори. Вкусни и здравословни.

Copyright 2019 © All rights reserved​

Made with ❤ with Veggiebox

Бързи и лесни рецепти със свежа спирулина