За избора ни на ядки, ядкови тахани и семена

Ядките са фантастични. Притежават толкова много в себе си, чак e неописуемо как природата събира на толкова малко обем толкова разнообразно съдържание на минерали, витамини, масла, антиоксиданти, растителни протеини и диетични фибри. При това в този коктейл съдържанието на въглехидрати, захари и нишесте е нищожен.

Всеки ден всички ние получаваме безкрайно много информация за ползата от консумацията на ядките, семената, таханите и ядковите пасти от тях. Всички те са включени в диети и режими, смутита, или просто в добавка към някое от дневните хранения. Други пък не консумират ядките защото са прочели колко са полезни, а само защото те са хрупкави и солени.

Всички се втурваме да купуваме когато ни се прияде, когато имаме в режима си, когато отново сме решили да следваме определен хранителен план и в повечето случаи купуваме от местата, които са най-достъпни за нас.

Какво се случва обаче когато са на рафта, какво се е случило с тях преди това? Как са се озовали там?

Проблемът с ядките е основно в това как и по кое време се събират, как се обработват след това и при какви условия, как се съхраняват след беритбата, как и при какви условия се пакетират и складират след това. А проблем има защото при неправилни условия в който и да било етап от тяхната обработка може да се появят наличия на салмонела, плесени, мухали и техните отпадни продукти и токсини. Някой от тези опасности са изключително опасни и животозастрашаващи.

Обикновено ядките старателно се берат и обработват. Обикновено тези производители са много стриктно следени дали имат всички условия и дали всичко в процесите им е на нивото, което осигурява пълно елиминиране на вероятни опасности. Обикновено тези производители са старателни и с много внимание пакетират продукт с високо качество, с минимизиран риск от заразяване с патогени, издавайки редовни документи и лабораторни изследвания на своите ядки. Обикновено тези производители са ценни източници на ядки и техните продукти бързо се търгуват в международната мрежа. Целта на тези производители е да добият висококачествен продукт, който да могат да продадат на възможно най-висока цена, а тя е функцията на доказаното качество и вкусови характеристики.

Проблемът обикновено започва при търговците. Обикновено те са тези, които прекупуват, препакетират, преопаковат, насипват, етикитират и брандират. Тези, които търгуват със стоката, които се грижат за суровината, защото взимат огромни количества. Тяхната цел е да придадат стойност на тази суровина, да я продадат с достатъчно голяма надценка на по-дребен търговец и бързо да си вземат парите. Те не могат да си позволят брак, не могат да си позволят да изхвърлят стотка. Обикновено складовете им са пълни със суровини от цял свят, обикновено пакетират ядките и семената в по-малки пакети, за да е удобно за следващите по веригата – малките търговци. Честа практика е поради елиминиране на загуба и брак, тези препакетиращи производства да преопаковат ядките, да ги изпичат или смилат и така да ги превръщат в ново изделие.

Малките търговци  се стараят да предложат разнообразие на своите клиенти. Обикновено тези търговци са търговците в малките магазинчена и големите супермаркети. Те обикновено купуват вече пакетирана стока, която предлагат на клиентите си или в насипен вариант или в малки разфасовки. Тяхната загуба на стока е немислима и много често при тях почти нищо не се изхвърля, независимо от качеството и характеристики като вкус и мирис. На кой не му се е случвало да си купи ядки, без значение от типа на опаковката и да имат дъх на гранясало или на старо?

Още един потребител има на ядки и семена. Това са сладкарските цехове и цеховете за преработка на ядки в ядкови пасти и тахани. Първо за таханите и пастите. Честа практика е да се влагат нискокачествени ядки, но пък закупени на ниски цени (обикновено при ядките това е функция на качеството). Препичат се (уж за да премахнат повечето патогени) и после се смилат, заедно с не малко-количество допълнителна мазнина. Добавят понякога и сол и други съставки, които често не са обявени дори на етикета, и така се елиминират бракуваните ядки. Просто, лесно, по технологичен легален път. И независимо дали тук контролните органи биха ме опровергали чрез размахването на изрядни документи от подобни обекти, хора, това е практиката! Хората от практиката го споделят! Другият обект, който споменах, това са сладкарските цехове. Хора, в бранша сме. 80% от изделията ни са с ядкото съдържание. Преминали сме през тестването на различни марки (препакетажни), които във времето сме опитвали. Те не предлагат качеството и вкуса, към който се стремим. Не предлагат и добри цени. В следстивие на търсенето на „нашите“ суровини, имахме възмоножността да разговаряме с различни звена от добива и преработката на ядки и семена. Много от тях признават, че на сладкарските цехове най-често им се предлага най-ниското качество стока, това предложиха и на нас. Нямало значение, нали ние ги реализираме максимално бързо, а и гоним ниска цена. (?!?!).

Със сигурност преди време имахме проблем с избора на основните ни суровини. Тъжното бе, че ние вече правим разлика между съотношението качество/цена. Също така ни изтекоха очите от четене на информация, научни статии, разработки и изследвания, които да ни насочат в правилния избор на ядки.

Сега зареждаме някой ядки директно от био сертифициран производител, които е и официален вносител на някой екзотични видове. Имаме му пълно доверие, защото е съмишленик по концепция и с любов и отношение реализира суровините си. Плащаме цената за стойността на суровините му, стойността се надяваме да цени и клиента ни.

Държим да споделим тази информация с вас, не защото търговците са ни криви и не защото искаме да правим маркетинг услуга на едни или други. Правим това, защото е животоспасяващо и важно за всеки от нас.

И така:

  1. Никога не си позволявайте да купувате ядки от съмнителни места, където нивото на хигиена е занижено и където ядките са изложени на неблагоприятни условия. Не купувайте ядки ако те се съхраняват на земята в пластмасови контейнери, ако са изложени на слънце, на влага, ако не са затворени плътно и не са на хладно. Поинтересувайте се какви са оптималните условия за съхранение на ядките и семената.
  2.  Винаги опитвайте това, което купувате. Ядките трябва да се свежи, да нямат дъх, да изглеждат добре, да са цели и неначупени,да имат характерен за вида цвят и вкус.
  3. Пазарувайте по-често от обекти, където тези суровини са най-оборотни, като специализирани обекти за ядки. Задължително съблюдавайте за начина на съхранение.
  4. Съхранявайте ядките в оптималните условия. Важни са влажност  и темепратура. Можете да ги съхранявате в хладилника, в плътно затворени контейнери или буркани.  Колкото по-добри условия им създадете, толкова по- трайни и със запазени качества ще бъдат. Слагайте етикети с дати, за да знаете кога сте ги закупили и сложили. Най-добре е ако имате пълна информация или копие от етикета кога са пакетирани и до кога са годни.
  5. Не купувайте големи количества. По-добре малко, но да не се застояват, от колкото обратното.
  6. Не използвайте ядки, които са с изтекъл срок на годност. Имайте едно на ум, че може тези ядки да са препакетирани ( по причините, описани по-горе).
  7. Захаросаните или осолени варанти не ги коментирам.

Важно е ядките да бъдат консумирани умерено, без да преяждате с тях. От тях можете да направите ядкови млека, домашни ядкови пасти, можете да ги влагате в сурови десерти или просто те да бъдат добавка към някое от храненията ви.

Предизвикателството ми към вас е да предадете тази информация на хората, на които държите. В България все още много хора консумират ядки къде ли не и закупени от кого ли не. Направете услуга на хората, които обичате и ги информирайте как да бъдат по-внимателни.

С благодарност, че имахте търпение до края.

 

За нас

Здравей! Добре дошъл във VEGGIEBOX BLOG!

Казвам се Бени. Приятно ми е да се запознаем.

В блога ще откриеш изпитани рецепти от работилницата ни, полезни съвети за избор на съставки, интересна информация за различни продукти, както и идеи за здравословни навици. 

За нас това, което правим не е просто изпълнение на рецепта и клиенти, които си оставят парите всеки ден при нас. За нас работата ни е повече от която и да било сума, защото тя е удоволствие и начин на разбиране на прекрасна част от жизнеността ни. Храненето за нас е сила, енергия и любов, а качествения подбор на съставки е ключовия елемент за успешен вкусен и полезен продукт. 

Надяваме се след време да бъдете част от нашето семейство, а рецептите и съветите ни-  част от вашето. 

Пожелаваме ви полезно и ползвотворно четене. 

С обич: Бени.

Още публикации

Безплатна доставка при покупки на стойност 100 лв.

Нашите специални предложения

100% натурални. Био съставки. Без добавена захар, рафинирани продукти и палмово масло. Без оцветители, ароматизанти, консерватни и стабилизатори. Вкусни и здравословни.

Copyright 2019 © All rights reserved​

Made with ❤ with Veggiebox