Спелтен хляб с бира, орехи и стафиди

Опитвали ли сте спелта? Тя е вид пченица,  която има страхотен ядков, леко сладникав вкус. Брашното от спелта има чудесни характеристики. То може да бъде фино или пък пълнозърнесто, но и в двата случая е с балансирано съдържание на хранителни вещества. Съдържа умерено количество глутен, но съдържа и голямо количество белтъци и фибри, по-високо, в сравнение с други житни култури. Страхотно взаимодейства с различни брашна.

А опитвали ли сте да направите хляб с бира? Ние да. И сме много доволни от всичките ни опити. Биричката, особено тази която ние използваме, допълва уникално рецептата, много се връзва с концепцията на идеята ни за спелтен хляб с орехи. Бирата реагира със содата и хляба става мек, лек, нежен и помага буквално да избухне във фурната. От бирата има лека горчивина, леко печен последвкус, за това, за да балнсираме добавяме мед.

По време на брейнсорминга, който за кратко провеждаме със съпруга ми на по чаша вино вечер, той редовно ме атакува с идеи, свързани с различни съчетания между добавки към основата, която мислим. И така, съвсем логично, към този IMPERIAL PORTER, в който се долавя аромат на шоколад, кафе, орехи и лешници, решихме да добавим шепа орехи и стафиди.

Предлагаме ви страхотна рецепта, която се приготвя уникално лесно и бързо. А ако имате фантазия и авантюризъм, неюата могат да се развият още повече.

Поръчай

 

Ingredients

 • 2 ч.ч. спелтено брашно
 • 1 ч.л. сода (без алуминий)
 • 1/2 ч.л. морска сол
 • шепа орехи
 • шепа стафиди
 • 1/2 ч.ч. бира IMPERIAL PORTER
 • 1/2 ч.ч. бадемово мляко

Directions

 1. Смесват се сухите съставки
 2. Смесват се течните съставки с мед.
 3. Добавят се мокрите при съхите съставки и се оформя тесто. Добавя се брашно, ако е твърде лепкаво, но с внимание, защото е хубаво да бъде достатъчно меко и с висока хидратация, удобно за оформяне.
 4. Повърхността на хлебчето се набрашнява леко и се правят няколко разреза по повърхността.
 5. Пече се на 200 градуса с висока влажност във фурната.
 6. Охлажда се дълго върху решетка.

* Можете да добавите лъжичка ябълков оцет

* Бадемовото мляко можете да замените със същото количество кисело мляко, мътеница или с мляко от кашу.

* Медът може да бъде заменен с кафява захар, с петмез или с кленов сироп.

* Бирата може да бъде стаут.