Печени спелтени понички с канела и шоколадова глазура

Помня един епизод от серията на Джейми Оливър със съвети за здравословно хранене и как да направим някои ястия и десерти, които обичаме полезни за тялото ни. В този епизод правеше едни невероятни понички, които най-накрая поля със сос с горски плодове и йогурт ( ето тази рецепта ).

Естествено, вдъхновението не спи, когато пред очите ти са тези страхотни, цветни, ароматни и сигурна съм, вкусни неща..

Реших да споделя една от най-любимите рецепти за понички, които не са пържени, тежки и безполезни за тялото ни.

Тези мои понички са супер бързи и лесни за правене.

Съставки

  • 3/4 ч.ч. спелтено брашно
  • 1/4 ч.ч. сурова захар (,можете да сложите кокосова или тръстикова)
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. цейлонска канела
  • малко ванилия
  • 1/4 ч.ч. бадемово мляко (може да бъде и краве мляко или всякакво растително, което харесвате)
  • 1 ленено яйце ( разбира се, че може да бъде и яйце от свободно отгледани кокошки)
  • 1 с.л. кокосово масло, разтопено ( можете да замените със зехтин или с друго нерафинирано масло)

Начин на приготвяне

  1. Приготвя се лененото яйце.
  2. В купа се смесват сухите съставки
  3. В друга купа се смесват течните съставки
  4. Смесват се двете смеси
  5. В уред за печене на понички се изсипва от сместа. Внимателно, имайте предвид, че поничките бухват. Съветвам да използвате пош, за по-лесно дозиране. Ако нямате уред за понички, можете да изпечете поничките във форма за печене  на понички (предваритено обмазана с мазнина) на 175 градуса във фурната.
  6. След изстиване можете да направите шоколадова глазура или да полеете с медец.

Да ви е сладко : ))))