Вкусни и полезни гумени мечета

Привет,

пиша тази публикация, защото си давам сметка колко много деца консумират желирани бонбони, мечета и всякакви подобни.  Статията е подарък за тези, на които им пука детето им какво си хапва и биха отделили няколко минути заедно да приготвят у дома с любимите си продукти тези мечоци. Впрочем не е задължително да са мечета, можете да използвате всички силконови молдове за бонбони, с които разполагате. Въпреки това, ето линк, за тези които аз използвам и от които съм доволна.

Другият задължителен елемент в рецептите е жилиращият агент.  За направата на мечетата можете да използвате желатина на Great Lakes, обикновен желатин ( възможно най -качествен)  или агар агар. Ще споделя моя опит. Опитвала съм и с трите, зависи от течността, която се желира и пропорцията, но честно да си кажа, всеки от тях има специфичен аромат (поне аз го усещам). Може би най-неутрален е обикновения желатин.

Течността е третият елемент, към който можем да подходим с максимално въображение. Аз използвам преясно изцедени плодови сокове. Можете да използвате домашен нектар или сироп от плодове. Имайте предвид, че плодовите сокове са с различна сладост, така че тук също импровизирайте с подсладители като мед, стевия, кокосова захар и дори петмез. С всичко съм опитвала, получава се и освен сладост, различните подсладители придават различен послевкус.

Нашите мечета са с фреш нар, мандарина, портокал и сироп от малини.

Съставки

 • 1/2 ч.ч. или около 120 мл фреш от плод
 • 3 с.л. желатин на Great Lakes
 • 1 с.л. кокосова захар или 40 капки стевия (може да замените с мед или да увеличите подсладителя според сладостта на сока)
 • по желание малко  натурално масло от бурбонска ванилия

Последователност

 1. Измийте и изцедете плодовете
 2. Можете да смесите и подсладителя на този етап, в случай че не е мед и да опитате дали на сладост
 3. След това изсипете желатина в течността и бъркайте. Хубаво е да не допускате да има неразбити бучици желатин. След няколко минути сместа прилича на ябълково пюре.
 4. Захгрейте на водна баня (без да допускате водата в големия съд да завира) , бъркайки докато се получи гладка течност и видите, че желатина е напълно разтворен ( не трябва да се виждат дребни песачинкоподобни частици).
 5. Напълнете внимателно силиконовите молдове. Оставете в хладилник докато започнат лесно да се отделят от формата.
 6. Съветът ми е да ги съхранявате в хладилник.

Друг вариант е да направите бонбони с нектар или вода от компот с високо плодно съдържание (въпреки, че най-вероятно има количество захар и т.н. пак е алтернатива и няма добавени оцветители). Вариант с обикновен желатин:

Съставки

 • 150 мл течност
 • 15 грама желатин

Последователност

 1. Желатина се изсипва в течността и се разбърква.
 2. Оставя се за няколко минути да набъбне, то се вижда как кристализира.
 3. На водна баня за няколко минути сместа се разтваря до гладка течност.
 4. Излива се във формичките и са оставя в хладилник за няколко минути.

 

Аз обаче смятам, че би могло да се получат интересни варианти с билкови отвари, с камбуча, дори с кефир. Тази седмица ще пробвам и ще споделя : )

И въпреки, че имам фобия от консистенцията на желатина и не бих могла да ги оценя, виждам доволните детски физионимии и непрекъснатото търсене на мечета вкъщи, което е най-голямото доказателство, че мечетата са супер. Тествайте и споделяйте рецептите си : )

Що се отнася до колагена, можете  да прочетете по-задълбочено в статията на Kaayla Daniel, PhD, CCN.