Привет,
пиша тази публикация, защото си давам сметка колко много деца консумират желирани бонбони, мечета и всякакви подобни. Статията е подарък за тези, на които им пука детето им какво си хапва и биха отделили няколко минути заедно да приготвят у дома с любимите си продукти тези мечоци. Впрочем не е задължително да са мечета, можете да използвате всички силконови молдове за бонбони, с които разполагате. Въпреки това, ето линк, за тези които аз използвам и от които съм доволна.
Другият задължителен елемент в рецептите е жилиращият агент. За направата на мечетата можете да използвате желатина на Great Lakes, обикновен желатин ( възможно най -качествен) или агар агар. Ще споделя моя опит. Опитвала съм и с трите, зависи от течността, която се желира и пропорцията, но честно да си кажа, всеки от тях има специфичен аромат (поне аз го усещам). Може би най-неутрален е обикновения желатин.
Течността е третият елемент, към който можем да подходим с максимално въображение. Аз използвам преясно изцедени плодови сокове. Можете да използвате домашен нектар или сироп от плодове. Имайте предвид, че плодовите сокове са с различна сладост, така че тук също импровизирайте с подсладители като мед, стевия, кокосова захар и дори петмез. С всичко съм опитвала, получава се и освен сладост, различните подсладители придават различен послевкус.
Нашите мечета са с фреш нар, мандарина, портокал и сироп от малини.
Съставки
- 1/2 ч.ч. или около 120 мл фреш от плод
- 3 с.л. желатин на Great Lakes
- 1 с.л. кокосова захар или 40 капки стевия (може да замените с мед или да увеличите подсладителя според сладостта на сока)
- по желание малко натурално масло от бурбонска ванилия
Последователност
- Измийте и изцедете плодовете
- Можете да смесите и подсладителя на този етап, в случай че не е мед и да опитате дали на сладост
- След това изсипете желатина в течността и бъркайте. Хубаво е да не допускате да има неразбити бучици желатин. След няколко минути сместа прилича на ябълково пюре.
- Захгрейте на водна баня (без да допускате водата в големия съд да завира) , бъркайки докато се получи гладка течност и видите, че желатина е напълно разтворен ( не трябва да се виждат дребни песачинкоподобни частици).
- Напълнете внимателно силиконовите молдове. Оставете в хладилник докато започнат лесно да се отделят от формата.
- Съветът ми е да ги съхранявате в хладилник.
Друг вариант е да направите бонбони с нектар или вода от компот с високо плодно съдържание (въпреки, че най-вероятно има количество захар и т.н. пак е алтернатива и няма добавени оцветители). Вариант с обикновен желатин:
Съставки
- 150 мл течност
- 15 грама желатин
Последователност
- Желатина се изсипва в течността и се разбърква.
- Оставя се за няколко минути да набъбне, то се вижда как кристализира.
- На водна баня за няколко минути сместа се разтваря до гладка течност.
- Излива се във формичките и са оставя в хладилник за няколко минути.
Аз обаче смятам, че би могло да се получат интересни варианти с билкови отвари, с камбуча, дори с кефир. Тази седмица ще пробвам и ще споделя : )
И въпреки, че имам фобия от консистенцията на желатина и не бих могла да ги оценя, виждам доволните детски физионимии и непрекъснатото търсене на мечета вкъщи, което е най-голямото доказателство, че мечетата са супер. Тествайте и споделяйте рецептите си : )
Що се отнася до колагена, можете да прочетете по-задълбочено в статията на Kaayla Daniel, PhD, CCN.