Веган козунак със спелтено брашно, смокини и индрише

Великден е истинско изпитание за веганите. Да не говорим за всички, които по една или друга причина спазват специален режим на хранене или тяхното хранене изключва рафинирани суровини.

А пък поне седмица преди Великден мирише навсякъде на вкусно…И как да устоиш. Иска ти се да си похапнеш, но само веган вариант е твоят вариант. Без мляко, без яйца, без масло и ако може да не бъде с бяло брашно. И да е вкусно : )

Истината е, че традиционните Великденски козунаци не са веган. Най- хубавите и наистина пропити с аромати са тези, направени от фермерски продукти: пълномаслено мляко, истинско фермерско масло, яйца от свободни кокошки с естествено оранжеви жълтъци и ухаещи така неподправено. Няма как да не се влюбиш в миризмата, още докато се пекат…

За щастие, независимо от уникалния аромат и ухание на традиционните козунаци, има как да направим доооооста добър козунак, който съдържа алтернативи на конвенционалните съставки. Освен това импровизирайте, най-яките комбинации стават случайно, когато се доверявате на нюха си : )

Надявам се да ви се получат както на нас.

Веган козунак със спелтено брашно, смокини, орехи и индрише

Съставки

  • 4 ч.ч. брашно от спелта или пълнозърнесто брашно
  • 3/4 ч.ч. акуафаба или вода от нахут
  • 1/3 ч.ч кокосово масло на стайна температура, меко
  • 1/2 ч..ч. захар демарара или кокосова захар
  • 1 ч.ч. бадемово, кокосово или соево мляко
  • 1 гр. суха мая ( опитвала съм и с есктракт от квас, но вкуса е по-специфичен. повече време и по повече пъти втасва..така че аз си го спестявам, въпреки че не съм фен на маята)
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. фреш от лимон или портокал
  • шушулка ванилия
  • 3-4 свежи листенца индрише
  • Домашно сладко от смокини ( аз имах от лятото, печено без захар)

И как става магията...

  1. Половината от млякото (хубаво е да е леко затоплено) се смесва с маята и се остава настрана за 10-15 мин. Трябва да започне да шупва.
  2. През това време акуафабата се затопля на средна температура, като се внимава да не достига точка на кипене, и така се редуцира на половина. На мен ми отнема това около 10-15 мин.  После се оставя да изстине.
  3. Сухите съставки се смесват в купа. Хубаво е да бъде пресята сместа няколко пъти, за да влезве въздух.
  4. Към сухуте съставки се прибавя маслото, мекичко, заедно с лимоновия фреш. Размесва се на ръка, да се получат трохи. Можете да си помогнете и с миксер.
  5. Към сместа се добавя акуафабата, шупналата мая и останалото мляко.
  6. Тестото се меси около 10  мин или докато стане много нежно и меко. Можете да го поблъскате на плота около 40 пъти.
  7. Оставете тестото да втаса на топло за 1-2 часа. Аз го оставям да утрои размера си.
  8. След като втаса има два варианта: или да го премесите и оставите за още едно втасване или направо преминавате към оформяне.
  9. Можете да разстелите тестото с помощта на точилка, на около 1 -2 см дебелина. Отгоре можете да размажете сладкото, като оставяте цели парченца. Нарязвате и листенцата индрише на дребно. Разтланото тесто се завива на руло, отрязва се на половината надлъжно и се преплита, както е показано тук. 
  10. * Можете да си го оплетете и по класически начин, като разделяте тестото на 3 части, после интегрирате сладкото в отделните части и плетете плитка.
  11. Слагате оформената плитка във форма за печене, предварително застлана с хартия за печене.
  12. Втасва докато удвои размера си.
  13. Преди да сложите за печене, можете да намажете повърността внимателно с леко разбита на ръка акуафаба и кленов сироп. Можете да поръсите с орехи, както аз направих.
  14. Пече сена 170 градуса в предварително загрята фурна без вентилатор, внимателно за около 30-45 мин, зависи от преценката ви. В момента, в който виждам че започва да порозовява отгоре го завивам с хартия за печене, за да не изгори. Изгарянето става много бързо, за това внимавайте.
  15. Накрая ви предстои най-трудното. Трябва да изчакате да изстине напълно преди да го разрежете и опитате.

Успех във Великденското творчество и нека ви зареди с настроение, дух и вяра.